Celonárodní včelařská výstava v Banské Bystrici

Marie Šotolová

10/2018, strana 40

V sobotu 22. září se za velkého zájmu včelařů konala v areálu Střední odborné školy Pod Bánošom v Banské Bystrici Celonárodní včelařská výstava. Nechyběla tam ani naše redakce.

Samotné zahájení bylo velkolepé, při včelařské hymně povstalo několik set přítomných, mezi nimiž nechyběla slovenská ministryně kultury, aby připomněla, že včelařství je součástí národního bohatství, ani zástupci Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova a další představitelé včelařských organizací a místní správy. Po slavnostním vyřazení letošních absolventů oboru Včelař už došlo na odborný program. Velkou část věnovali pořadatelé bioošetření včelstev proti varroóze teplem v podání Rakušanů prof. Wolfganga Wimmera a následně pohledem profesionálního včelaře Kurta Trasche. O Varroa Controlleru jsou naši čtenáři opakovaně informováni díky článkům Heleny Prokové-Mališové. Proto jsme se zaměřili na vystoupení Francesca Forlaniho z Itálie a Dr. Dénese Hegedüse z Maďarska. Abstrakty obou vystoupení vám nabídneme v Moderním včelaři 11/2018.

            Souběžně s přednáškami probíhala včelařská výstava. Prodávaly se obvyklé včelařské pomůcky, degustoval se med, čepovala medovina, u stolku Mariana Mečiara se odlévaly svíčky. Co nás zaujalo jako „zasloužilé harcovníky“ po velkých i malých výstavách? Tvrdé medové bonbonky s příchutí chilli. Dřevěný motýlek k pánskému obleku s textilním uzlem s potiskem včel. Dětské reflexní vesty s včelími motivy. Prostě nápadité drobnosti.

            Čas jsme strávili u stánku s výzvou Adoptuj si úl. Dozvěděli jsme se, že si lidé mohou za roční poplatek 100 € pronajmout úl, ke kterému se mohou přijet podívat, a hlavně po medobraní jim včelař předá 8 kg medu. Zapsali jsme si pilně webovou adresu slibující inspirativní podrobnosti, která je www.zachranvcely.sk.

            Zážitkem byl doprovodný program. Nejenže děti kreslily včely jako o život, ale hlavně se tu malovaly včelky přímo na tváře návštěvníků.

            10. jubilejní ročník výstavy, na kterou se sjely dva tisíce lidí, byl prostě prima. Hlavně zásluhou ředitele SOU Pod Bánošom a včelaře Ing. Pavla Fiľa.