Med roku 2018

Petr Texl

10/2018, strana 43

Již počtvrté proběhla v Brně soutěž kvality medu Med roku. Pořádající PSNV-CZ připravila letos několik novinek. Soutěž včetně doprovodné konference se konala v Kulturním domě Rubín v místní části Žabovřesky.

Další novinkou byli degustátoři, kteří prošli předem profesionálním školením. Do soutěže poslalo 120 včelařů 148 vzorků medu. Na celkový výsledek mělo vliv ze 40 % hodnocení chemicko-fyzikálních vlastností, 60 % zaujímalo hodnocení organoleptické, tedy hodnocení degustátorů.

 

Vyškolení degustátoři

Odborné organoleptické zkoumání medu je v České republice zatím v plenkách. V tomto se chovatelům včel vinaři, jejich someliéři a výstavy vín značně vzdálili. PSNV-CZ oslovila včelaře, kteří mají zájem o degustace medů, respektive o rozlišení, určování a řazení medů dle organoleptických vlastností. Cílem je vznik degustační komise, jejíž členové by prošli smyslovými zkouškami a byli by průběžně školeni, jak degustovat med.

Na Medu roku 2018 pracovala již první proškolená skupina degustátorů medu. Organizaci degustací včetně statistického vyhodnocení připravili a zajišťovali Ing. Jaroslav Lstibůrek a Radek Hykl. Každý degustátor hodnotil pět skupin po šesti vzorcích medu. Předmětem hodnocení byla vůně, chuť, konzistence, barva a celkový dojem z medu.

 

Fyzikálně chemické parametry hodnoceného medu.

Státní veterinární ústav Olomouc analyzoval u všech vzorků medů základní parametry: obsah vody, elektrickou vodivost, HMF, aktivitu diastázy a kyselost. Celkově lze letošní vzorky po této stránce hodnotit velice dobře. Oproti loňskému ročníku je zde patrný nárůst k výrazně lepším hodnotám.

 

Výsledky jednotlivých kategorií

Vzorky medu se hodnotily v kategoriích: medovicové medy, jednodruhové medy, květové medy a pastové medy. Nezapomnělo se i na kategorii „nejlepší med“ – ocenění pro med s nejvyšším počtem bodů. Po celé dva dny měli návštěvnici možnost soutěžní vzorky ochutnat a hodnotit. Košnice s čísly vzorků medů se postupně plnila, takže po vyhodnocení mohli organizátoři oznámit jméno vítěze kategorie „Nejlepší med oceněný veřejností“.

Poznámka: Pořadí všech tří nejlepších medů v jednotlivých kategoriích na www.medroku.cz .

 

Doprovodné aktivity

V sobotu probíhala paralelně odborná konference, na které téměř stovka včelařů sledovala zajímavá aktuální témata oboru v podání předních lektorů: Milana Havelky, Antonína Přidala, Františka Texla a Heleny Prokové. Nedělní přednášky Zdeňka Klímy a Petra Texla o včelích produktech byly určeny pro nevčelaře. Řízené degustace druhových medů vedl Michal Počuch. Veřejnou ochutnávku všech soutěžních medů doprovázela v sále výstava fotografií Milana Motyky.