Medy vítězí v soutěžích regionálních potravin

10/2018, strana 45

Napříč Českou republikou se pravidelně konají soutěže o nejlepší regionální potravinu. Sympatické je, že si ceny odnášejí téměř pravidelně buď čistě místní medy nebo výrobky z nichNapříč Českou republikou se pravidelně konají soutěže o nejlepší regionální potravinu. Sympatické je, že si ceny odnášejí téměř pravidelně buď čistě místní medy nebo výrobky z nich.

Naposledy jsme dostali podobnou informaci ze severních Čech. O ocenění „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2018“ se ucházelo přes sto výrobků od místních farmářů a výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích a hodnocena byla zejména chuť, vůně a vzhled. Porota preferovala využití místních surovin, tradici výroby a pozitivní vliv na zdraví. Díky originální kombinaci medově sladké a jemně pálivé chuti se letos nejlepším výrobkem roku stal Med s bílým pepřem z malého rodinného včelařství pana Miloše Zástěry z Vratislavic nad Nisou. Cenu předal hejtman Libereckého kraje na Krajských dožínkách v Bílém Kostele nad Nisou 1. 9. 2018.

Obdobná soutěž pod názvem „Chutná hezky jihočesky“ proběhla v Českých Budějovicích pod patronací Agrární komory. Pořadatelé zde poprvé vyhlásili přímo kategorii medů. Vítězství si za svůj květový med odnesl Ing. Jiří Šika z Milevska, stříbro patřilo Ing. Petru Sedláčkovi z Lužnice za medovicový med a bronz Františku Vostoupalovi za med se zázvorem z Košic na Táborsku. Mimochodem pánové Šika a Vostoupal nabyli své včelařské vzdělání na SOU Blatná, kde ho zajišťuje vydavatel Moderního včelaře, Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, a P. Sedláček se zde podílel na výuce jako přednášející.

R