Metodika kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2019

1/2019, strana 21

Státní veterinární správa uveřejnila na svých stránkách https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/metodika-kontroly-zdravi-zvirat-a-vakcinace Metodiku kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2019. Níže citujeme odstavce týkající se chovu včel. Jiné nežli uvedené nemoci (nosamatóza) metodika v roce 2019 na rozdíl od minulého období neřeší.

Mor včelího plodu

Část I - Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu

  • Monitoring: Vyšetření směsných vzorků měli v rizikových oblastech (po 2 letech od zrušení ochranného pásma). Vyšetřování se provádí mimo současná ochranná pásma v oblasti, která byla před dvěma lety ohniskem nebo ochranným pásmem, a pokud se v následujících letech nevyšetřovalo. Vyšetřuje se směsný vzorek měli odebraný k tomuto účelu ze stanoviště včelstev. Vzorky měli se odebírají z podložek, které jsou umístěny na dně úlů nejméně 14 dnů. Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl maximálně od 25 včelstev.
  • Vyšetření směsných vzorků měli od všech včelstev na všech stanovištích v ochranném pásmu vymezeném v mimořádných veterinárních opatřeních nařízených krajskou veterinární správou. Vzorky včelí měli se odebírají v termínech a frekvenci určených v mimořádných veterinárních opatřeních nařízených pro dotčené ochranné pásmo. Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl nejvýše od 10 včelstev.

 

Část II – Povinné úkony hrazené chovatelem zvířat

  • Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli od všech včelstev na stanovišti. Vzorky měli se odebírají z podložek, které jsou umístěny na dně úlů nejméně 14 dnů. Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl maximálně od 25 včelstev. Vyšetření nesmí být starší 12 měsíců (rozhodné je datum odběru vzorku) a provádí se: a) před přemístěním včel (včetně včelích matek) nebo včelstev mimo katastrální území tvořící obec, b) v případě kočovných včelstev na stanovišti, na kterém jsou včelstva zazimována.

 

Varroáza

 

Část I – Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu

  • Směsné vzorky veškeré zimní měli od všech včelstev na všech stanovištích. Vzorky zimní měli musí být odebrány po takové lhůtě od provedeného podzimního ošetření včelstev, aby nebyl k vyšetření odevzdán léčebný spad. Vzorky měli se odebírají nejdříve za 30 dnů od dne vložení čistých podložek na dna úlů a musí být odevzdány k vyšetření do 15. 2. 2019.

 

Část II  – Povinné úkony hrazené chovatelem zvířat

  • Předjarní léčebné ošetření: Na základě vyhodnocení intenzity varroázy se na jednotlivých stanovištích při nálezu vyšším než 3 roztoči v průměru na jedno včelstvo provede ošetření všech včelstev na stanovišti. Použijí se registrované veterinární léčivé přípravky v souladu s příbalovou informací. Předjarní ošetření musí být provedeno s ohledem na klimatické podmínky a jarní rozvoj včel co nejdříve a ukončeno musí být do 15. 4. 2019.
  • Letní ošetření kočujících včelstev: Ošetření všech kočujících včelstev se provede po 1. 6. 2019, nejpozději do 14 dnů po každém návratu na stanoviště uvedené v Ústřední evidenci zvířat, na kterém budou včelstva zazimována. Použijí se registrované veterinární léčivé přípravky v souladu s příbalovou informací.
  • Podzimní preventivní ošetření: Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích se provede v době, kdy jsou včelstva bez plodu nebo mají jen malou plochu zavíčkovaného plodu. Použijí se registrované veterinární léčivé přípravky v souladu s příbalovou informací.