Den otevřených úlů

6/2019, strana 47

Pracovní společnost nástavkových včelařů uspořádala během prodlouženého víkendu 17.–19. května první ročník Dne otevřených úlů. Své včelnice otevřelo v předvečer Světového dne včel, který každoročně připadá na jubilejní den narození Antona Janschy 20. května, celkem 64 včelařů.

Lidé měli možnost seznámit se s chovem včel ve všech krajích republiky a dokonce na dvou místech na Slovensku. Někteří včelaři pro ně připravili malé občerstvení, jiní se zaměřili na dětský program, další učili zájemce odlévat svíčky anebo zpracovat propolis. PSNV-CZ za finanční podpory Ministerstva zemědělství vybavila přihlášené včelaře drobnými upomínkovými předměty s logem akce, včelařským kloboukem a také letáčky o včelách a medu, které včelaři mohli návštěvníkům rozdávat.

Inspirací organizátorům byla stejnojmenná akce, kterou už deset let pořádají rakouští včelaři. Doufejme, že se tento nápad uchytí i v České republice a všechny přátele včel budou čekat další Dny otevřených úlů v následujících letech. K letošnímu ročníku se ještě vrátíme v červencovém vydání Moderního včelaře, protože v době uzávěrky teprve přicházely postřehy zúčastněných včelařů.