Slovo úvodem 3/2009

Petr Texl

3/2009, strana 68

Vážené čtenářky a čtenáři,

je před Vámi nové číslo Moderního včelaře, tentokrát rozšířené o čtyři strany. Důvod pro více stran je prostý: sešlo se tolik aktuálních informací a potřebných rad pro chov včel, že stávající stránková kapacita vůbec nestačila.

V květnu proběhly tři hlavní vzdělávací akce PSNV. Přes 60 účastníků bylo teoreticky a prakticky seznámeno s jednoduchým a moderním včelařením. Potešilo nás, že letní školy v Přibyslavi se zúčastnili skutečně začínající, kteří ještě nemají včelstva a pro svůj vstup do včelařství zvolili školu PSNV. Ohlas na tuto školu byl ohromný.

Při kurzu na Šumavě jsme nejen místním včelařům předvedli včelstva v kondici v tenkostěnných úlech Langstroth, ale i chov matek a rozmnožování včelstev pomocí sběrného oddělku Liebigovou metodou. Kurzu se zúčastnil také osmdesátiletý včelař se svou vnučkou, které předává středně velký včelařský provoz. Oba vidí úspěch v pokračování rodinné tradice v nových jednoduchých úlech a novém přístupu k chovu včel.

Určitě Vás také zasáhla předvolební kampaň do Evropského parlamentu. Byla zde nabídka pro české zemědělství (potažmo včelařství) mít v parlamentu EU zemědělce a včelaře. Při velmi nízké volební účasti voliči hlasovali více méně politicky pro velké strany, a tak zemědělský a včelařský odborník, kandidující za nevýraznou politickou stranu, obdržel pouhých 14 % z minima potřebných hlasů. Politologové uvádějí, že tyto volby byly určitým signálem pro podzimní volby do Parlamentu ČR. S ohledem na masivní kampaň mezi agrárníky a včelaři se nabízí otázka, zda tyto volby nebyly pro české včelařství určitým průzkumem před blížícím se sjezdem ČSV. Krátká předvolební kampaň ležela na bedrech vedení ČSV, protože kandidát byl pro většinu z nás neznámý. To byla pravděpodobně jedna z chyb mladého kandidáta; vsadil pouze na funkcionáře a média. Aktivní včelaři ho neznali, nepředstavil konkrétní řešení aktuálních problémů a neuvedl ani vizi pro mladé české (resp. evropské) včelaře.

Nastávajícím volbám v ČSV příští rok tento kolaps nehrozí. Sjezdu budou předcházet primárky formou volebních výročních schůzí a okresních konferencí. Možná by přímá volba českému včelařství neuškodila – znamenalo by to však podstatnou organizační změnu a zavedení moderního spolkového života ve stylu občanské společnosti. Navíc by se konečně nastavila struktura v souladu se stávající státní správou. Byla by to i výzva pro mladé.

Včelařský spolkový život v ČR se poslední dobou až moc politizuje, naproti tomu odbornost, předávání zkušeností a spolkový život jde do pozadí. Je to dáno pravděpodobně i náladou ve společnosti, lobbismem a snahu mít vliv v agendě dotací apod. To byl možná také důvod, proč na červnový seminář o českém včelařství na MZe, který organizoval ČSV, nebyla přizvána PSNV-CZ.

V polovině září se ve Francii sejdou včelaři z celého světa na 41. kongresu Apimondia. Součástí této akce je také včelařská výstava APIEXPO 2009, kde PSNV-CZ bude mít samostatnou expozici. Chceme prezentovat naši práci a výsledky a představit se evropské včelařské veřejnosti jako rovnoprávní partneři.

Budu končit optimisticky. PSNV má mezi aktivními včelaři dobrý kredit a nejen název Společnosti, ale hlavně uskutečněné akce něco o nás napovídají. Přeji Vám pěkné čtení a radost ze včelaření.

Petr Texl předseda PSNV-CZ