Agrofilm Nitra 2019

- redakce

11/2019, strana 6

Nitra byla letos na podzim opět ve znamení mezinárodního festivalu Agrofilm. Během pěti dnů se odborné porotě a divákům jak v pořadatelském městě, tak v Bratislavě, Zvolenu, Košicích, Breznu a v Martině představilo 102 snímků. Potěšitelné je, že v tomto ročníku dominovaly včely. Ze 14 udělených cen si jich filmy s tématem včel odnesly tři.

Maďarský film Po stopách včel (režie Zsolt Poroszka a Milán Jurkovics) získal Cenu ministryně zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky. Autoři se v něm snaží najít odpověď na otázku, zda znečišťování životního prostředí povede k ekologické pohromě anebo využijeme moderní technologie, které z nebezpečí udělají příležitost k lepšímu životu včel na Zemi. A odpověď? Záleží jen na nás, lidech.

Téměř hodinový slovenský snímek Krajina s vůní medu (režie Zdeno Vlach, Tomáš Pašteka) dostal Cenu Slovenské zemědělské a potravinářské komory. Film svědčí o tom, že se dnešní člověk považuje za vládce světa, kterému se ostatní musí přizpůsobit, nebo vyhynou. Pokud by nastala druhá možnost, byla by to pro lidstvo tragédie. Protože včely jsou mnohem více než producentky medu.

Za Krajinu pro včely si český režisér a kameraman Ivan Stříteský odvezl Cenu rektora Technické univerzity ve Zvolenu. Během necelé půl hodiny se na plátně odehraje osm příběhů lidí, kteří své osudy tak či onak spojili s chovem včel. Film uvedla 11. června 2019 na svém 2. programu Česká televize, avšak je možné ho sledovat on-line kdykoliv na https://www.ceskatelevize.cz/porady/12718505542-krajina-pro-vcely/21938256758/.