Úspěch publikace Blesabee

- redakce

11/2019, strana 31

Publikace k projektu Blesabee autorů Wolfganga Wimmera z Rakouska, Pavla Fiľa ze Slovenska, Romana Slavíka z České republiky, dále Juraje Toporčáka, Roberta Chleba a Heleny Prokové opět ze Slovenska získala zlatou medaili na letošní Apimondii. Editorkou byla Helena Proková.

 Projekt, díky němuž publikace vznikla, garantovala Střední odborná škola Pod Bánošom v Banské Bystrici. Kniha vyšla v anglické, německé a slovenské jazykové mutaci.

Jde o vzdělávací materiál doprovázející nové školení o protivarroózních opatřeních s vyloučením chemie, především metodou hypertermie. Tepelnému ošetření včelstev jako účinného způsobu tlumení varroózy bez použití chemikálií se tak dostalo oficiálního uznání na tak významném fóru, jakým je celosvětový kongres. Helena Proková k úspěchu knihy Blesabee řekla: „Som veľmi šťastná, že som sa mohla aktívne na tomto celom procese spolupodieľať a Slovensko, ako malá včelárska krajina, získala mimoriadne dôležitý celosvetový kredit.“

            Časopis Moderní včelař si váží toho, že většina členů oceněného autorského týmu patří mezi jeho přispěvatele a díky nim mohl o uvedeném tepelném ošetření opakovaně v posledních letech referovat. Proto se s potěšením připojujeme ke gratulantům.

Publikace Blesabee, Apimondia 2019.