Šťastné číslo

- redakce

11/2019, strana 44

Při založení svého e-shopu rozhodla Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., že každá tisící objednávka bude dárkem. Na podzim vyplnil takovou objednávku šestnáctiletý Jakub Šrámek. Zaslání objednaných knížek zdarma tak bylo milou příležitostí zjistit víc o lidech, kteří hledají pomocí PSNV-CZ víc informací o včelách.

Jakub na sebe prozradil následující: „Včelařím v Zubří prvním rokem. Mám zatím tři včelstva. Fascinuje mě fungování včelstva jako superorganismu a možnost neustále se zlepšovat a postupovat na další úrovně, například v chovu matek.

Nejdřív jsem pomáhal několika včelařům z rodiny, potom jsem si přečetl několik knížek o včelách a pak už nebylo cesty zpět. Nedávno jsem se rozhodl, že si rozšířím obzory, takže jsem si objednal učebnice Včelařství I. a II. Protože číslo objednávky bylo 6 000, dostal jsem je darem. Moc děkuji. Po přečtení je mám v plánu předat včelařskému kroužku při Tauferově Střední odborné škole veterinární, kde studuji.

Myslím si, že včelařské vzdělávání je u nás na vysoké úrovni: máme možnost odebírat několik včelařských časopisů, mnoho včelařů nabízí různé odborné kurzy, pořádá se velké množství přednášek na různá témata. U nás na Valašsku se o většinu včelařského vzdělávání starají hlavně členové PNSV-CZ – Jiří Mohelník, Antonín Váhala, Jiří Danihlík. Chtěl bych jim za to poděkovat, protože vím, že s tím mají práci. Podle mě by měl mít každý včelař povinnost se vzdělávat. Možností k tomu není málo.“

            Jakubu Šrámkovi k výhře gratulujeme a přejeme mu, aby se stal skutečným panem včelařem.

Jakub Šrámek