Alchymie včelího úlu

Marie Šotolová

2/2020, strana 35

Předloni vyšel v České republice překlad příručky Petry Ahnertové Včelí vosk. Nyní se na trh dostává prostřednictvím britského vydavatele a distributora Nothern Bee Books  její další receptář.

 

Název Beehive Alchemy dává tušit, že jde o návody k zužitkování dalších včelích produktů. Autorka, která má sama zkušenost s chovem včel, se dělí na 150 stranách o předpisy na výrobu domácí kosmetiky a přípravků osobní hygieny z medu a propolisu, mýdel a zubních past. Třetina publikace patří gastronomii. Najdete tu recepty na medové pečivo, cukrovinky, octy, nápoje, zmrzlinu, ale i na využití medu při fermentaci zeleniny, anebo takovou kuriozitu, jakou je uzený med.

Petra Ahnertová nenechává stranou ani svůj oblíbený vosk. Radí, jak z něj udělat různé typy svíček, pomády, prostředky na údržbu nábytku atd. Umělecky nadaní čtenáři ocení postup při enkaustice, tzn. malbě voskem, a při batikování tkanin.

Každý recept obsahuje výčet surovin a velkoformátovou fotografii výrobku plus snímky a kresby přibližující výrobní postup.

www.northernbeebooks.co.uk

ISBN 978-1-63159-491-5

Beehive Alchemy