IX. ročník Moravské včelařské školy bude dokončen

Radek Hykl

6/2020, strana 43

Situace, která vznikla v České republice kvůli nemoci covid-19, zahýbala se vším včetně studia Moravské včelařské školy v Hranicích.

Před polovinou března zde byla jako všude jinde přerušena výuka. Po příslušném rozhodnutí vlády k postupnému uvolňování karantény byl operativně stanoven nový rozvrh výuky. Chybějící čtyři víkendy jsou nahrazovány od konce května do července. Výuka se zaměří na zootechniku chovu včel, především ošetřování a množení včelstev s důrazem na práci v terénu na školní včelnici.

Jsem rád, že se Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., z pozice organizátora společně s včelařským oddělením Mendelovy univerzity v Brně pod vedením doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., jako odborného garanta postavila čelem, aby studenti dokončili celý cyklus bez jakékoli ztráty, což se všude ve školách na území České republiky zřejmě nepodaří.

            Moravská včelařská škola nyní ukončuje devátý ročník a připravuje se na ročník desátý. V každém z předchozích ročníků byla vždy třída plně obsazena počtem 29 až 32 posluchačů. Přestože má v názvu slovo „moravská“, nejedná se o vzdělávání výhradně pro zájemce z Moravy, ale z celého státu. Každoročně do Hranic směřují za včelařským vzděláním zájemci až ze západních či jižních Čech a v každém ročníku ji navštěvoval někdo ze Slovenska. Pravidelností je účast zhruba čtvrtiny žen ve třídě.

Posluchačem jubilejního 10. ročníku se můžete stát i vy. Jedinou podmínkou pro přijetí je včelařit alespoň jeden rok a napsat e-mail na adresu moravskaškola@psnv.cz. Přijetí se řídí podle data odeslané přihlášky formou e-mailu. Pokud chcete získat bližší informace, požádejte o ně v e-mailu a uveďte prosím své telefonní číslo.

Pokud se stanete posluchačem Moravské včelařské školy, čeká vás od října 2020 do května 2021 devět víkendů intenzivní výuky, která v posledních dvou měsících proběhne kvůli zootechnickým výstupům celkem třikrát.

Frekventanti z větší vzdálenosti mohou využít ubytování v internátu Střední lesnické školy.

Řada včelařů čeká na vyhlášení příjímacího řízení. Pozor, do této školy se můžete průběžně přihlašovat po celý rok. V současné době je 10. ročník již obsazen více než z poloviny. Pokud máte o studium vážný zájem, neváhejte napsat přihlašovací e-mail. Na setkání v Hranicích na Moravě se těší hlavní organizátor Moravské včelařské školy.