Praha pro opylovatele zemí zaslíbenou?

Michal Řeřicha, admin- vinagro

9/2020, strana 4

Zemědělská firma Vin Agro s. r. o. založila na severovýchodě Prahy před třemi lety šest hektarů biopásů. Nyní ve spolupráci s katedrou ekologie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity založili další tyto nektarodárné porosty. 

V plánu je během letoška a příštího roku postupně vytvořit na katastru hlavního města biopásy na ploše 60 ha. Cílem je připravit vhodné životní prostředí pro hmyz včetně opylovatelů a snížit tak negativní dopad současných osevních postupů na rozsáhlých plochách. Odborníci z České zemědělské univerzity budou několik let sledovat a vyhodnocovat celý projekt z vědeckého hlediska. Celou akci podpořilo grantem hlavní město Praha.

            Pražský magistrát podpořil ještě další hmyzu přátelský nápad, jehož nositelem je stejná katedra. Jedná se o pilotní projekt, který je zaměřen na podporu a monitoring opylovatelů. Nesprávný management městských travnatých ploch v podobě nízko střižených trávníků totiž způsobuje pokles biomasy i biodiverzity hmyzu. Tým ekologie hmyzu z katedry ekologie chce poukázat na tuto problematiku a nabídnout snadné a efektivní řešení široké veřejnosti, které by zajistilo vhodnou údržbou trávníků s výsevem lučního kvítí lokální nárůst počtu a druhů hmyzu. Kromě informovanosti se počítá s přímým zapojením obyvatel Prahy do jednotlivých činností. Od jara probíhají přípravné práce na lokalitách, vznikl web a veškeré informace jsou průběžně doplňovány na Facebooku a Instagramu.