Tajemství mikrosvětů

- redakce

9/2020, strana 5

Knihovna České zemědělské univerzity v Praze připravila virtuální výstavu fotografických obrazů doc. RNDr. Františka Weydy, CSc., s názvem Tajemství mikrosvětů.

Až do konce letošního roku se můžete na adrese https://galerie.czu.cz/ potěšit mikrosvěty. Prostory tajemnými, neuchopitelnými, pro lidské oko neviditelnými ani skrz okulár obyčejného mikroskopu.

František Weyda si ve vzácných chvilkách mezi výzkumy začal více všímat jejich krásy a zaznamenávat je, pohrávat si se získanými záběry, probarvovat je a zvýrazňovat jejich nádherné struktury. Výsledkem je výstava nabízející blahodárné zastavení a pokochání se atmosférou mikrosvětů, které jsou bohudík jiné než náš uspěchaný makrosvět.

Autor výstavy je členem redakční rady Moderního včelaře, takže v galerii jsou zastoupené neotřelé pohledy na části včelích těl či pylových zrn. Všechny snímky pořízené elektronovým mikroskopem doplňují Weydovy poetické texty.

Útvar připomínající létající talíř je jarní pylové zrno. Mít v rastrovacím elektronovém mikroskopu pylová zrna je radost. Mají nespočet tvarů, jeden lepší než druhý.