Agrofilm 2020

Marie Šotolová

11/2020, strana 5

Jeden z nejprestižnějších filmových festivalů v Evropě zaměřený na zemědělství je slovenský Agrofilm. 

Tradičně konaný v Nitře přesunul svůj 36. ročník do on-line prostoru. V Národním zemědělském a potravinářském centru v Lužiankách se 5. 10. 2020 konal s omezenou účastí oficiálních hostů jen zahajovací ceremoniál. Jinak probíhaly filmové projekce do 10. října na webu. Celkem se na festival nominovalo 94 snímků z 22 zemí. O včelách byly tři dokumenty.

Maďarský Rok ve včelíně, 30minutový film jediného muže jménem Zsolt Poroszka Magyar, sleduje pravidelný koloběh dění v úle. Film je též v anglické verzi.

            Četné diskuse vzbuzuje další snímek: Farmáři a včely – společnost Bayer pod tlakem. Německý 29minutový dokument režíroval Berndt Welz, který napsal také scénář. Za kamerou byli Moritz Frisch, Oliver Kratz, Geraldo Milsztein a Frank Van Vught. V produkci Südkino Filmproduktion München se filmaři zabývají kritizovanými neonikotinoidy, z nichž významnou část vyrábí společnost Bayer Group. Reportér programu ZDFzoom Berndt Welz sleduje, jak se chemickému sektoru daří za pomoci úřadů oddálit zákaz používání těchto pro včely problematických látek o několik let. Film je též v anglické verzi.

            Včelařství je téměř pravidelným námětem týdeníku Slovenského rozhlasu a televize Farmářská revue, studia Banská Bystrica. Není proto divu, že se v soutěžní kolekci objevila šestiminutová část pořadu s názvem Odchov včelích matek. Režie a scénář Mário Hanzel, kamera Matej Plevo a odborný poradce Pavel Fiľo – člen redakční rady Moderního včelaře. Relace představuje moderní technologie při odchovu včelích matek, vycházející ze zkušeností Střední odborné školy Pod Bánošom v Banské Bystrici.

            Informace o možnosti půjčit si zmíněné dokumenty k vlastní projekci poskytuje

Agrofilm, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra, Hlohovecká 2, 951 41 Lužianky.

agrofilm@nppc.sk,   agrofilm2020@gmail.com.

www.agrofilm.sk