Divočina v zahradě

Marie Šotolová

2/2021, strana 30

Brněnské nakladatelství Kazda přichází s překladem inspirativní knížky pro přírodní zahradničení, která pod názvem The Garden Jungle vyšla předloni ve Velké Británii. 

Divočinou v zahradě provází čtenáře na třech stech stranách Dave Goulson. Absolvent proslulé univerzity v Oxfordu a profesor biologie na univerzitě v Sussexu se dlouhodobě věnuje ekologii a ochraně čmeláků. Kromě toho je autorem několika knih popularizujících dění v přírodě.

Tato publikace je oslavou života drobných tvorů, kteří žijí na záhonku, v parku nebo třeba v mezeře mezi dlažbou chodníku. Že nemohou chybět včely, je nasnadě. Goulson se věnuje úvahám o postavení včel v konkurenci s roboty, ale také nabízí různé zajímavosti. Například o sledování včelích tanců na jeho domovské univerzitě, či o městském včelaření. V jeho srdci a na stránkách knížky mají kromě včel místo také čmeláci a včely samotářky. V knížce popisuje i 16 oblíbených zahradních rostlin pro opylovatele a mnoho dalšího, co není cestou k úlům skrz zahradu či louku na první pohled vidět. Což však neznamená, že to není důležité.

ISBN 978-80-7670-002-4

Titulka knihy Divočina v zahradě