Rámečky z Lilacosty

- redakce

3/2021, strana 39

S blížící se včelařskou sezonou se ledaskde začínají ozývat kladívka při stloukání rámečků, jinde pilně cvakají sponkovačky. Zatímco hobby včelař počítá se sestavením desítek až stovek rámků, jihlavská chráněná dílna Lilacosta jich za rok vyexpeduje sto tisíc. Tak se tam pojďte s námi podívat.

Stačí zazvonit a počkat, až vedoucí dílny Monika Sokolová otevře dveře. Za nimi panuje ruch, ne nepodobný včelímu úlu. Celý proces výroby je tu rozdělený mezi tři desítky lidí. Někdo rámky stlouká, jiný na stoly doplňuje materiál, další kompletuje zboží, baliči je vkládají do krabic a pak už se spěchá s hotovými rámky do skladu.

Jak vše začalo? Díky nadšení společnosti Lilacosta. Sídlí sice v Miroslavi u Znojma, kde vyrábí dárkovou kosmetiku Pure Harmony, ale možnost pomoci lidem se zdravotním postižením, kteří v Jihlavě marně hledali práci, vedení firmy zaujala. Svou roli hrál také potenciál spočívající v zapojení hendikepovaných osob, které si práce v prostředí přizpůsobeným jejich specifickým problémům skutečně váží. S rozběhem pomohla nezisková organizace VOR, z. ú., která má v Jihlavě se zaměstnáváním zdravotně postižených osob zkušenosti. Důležitá byla také finanční podpora Úřadu práce, která trvá. První kolektiv 20 lidí se ani ne za rok rozrostl na 90 zaměstnanců. Z některých dělníků se časem stali mistři, kteří dnes zaučují své služebně mladší kolegy.

V dílně se nedělají jen rámky do úlů. Polepují se tu různé produkty, kompletují součástky a podobně. Stloukání rámků, většinou 39 x 24 cm, je však jednou ze stěžejních činností. V chráněné dílně pracovníci zpracovávají lipové přířezy od tří dodavatelů. Stlučou je, vypletou nerezovým drátkem a osadí čtyřmi mezerníky. Vlastně tu funguje malá výrobní linka. Poptávka po rámcích je taková, že na podzim k lince přibude vlastní výroba i přířezů. Firma už koupila dva kamiony lipové kulatiny. Udělat za rok 100 000 rámků není žádná legrace a dřeva se spotřebuje více než dost.

To však není konečný stav. V plánu je výroba nástavků a dalších včelařských potřeb. Monika Sokolová na závěr naší návštěvy říká: „Myslíme si, že propojení osob se zdravotním postižením a včelařů je výhodné pro obě strany. Včelařům díky naší práci uvolníme ruce, aby si mohli odpočinout a připravit se na hlavní sezónu. A naši lidé mají v dílně postaráno o výrobní program, a tím pádem o výdělek. Navíc se necítí na světě zbyteční.“

Rámečky z Lilacosty.

Rámečky z Lilacosty.