Včely přiletěly na Letnou

Marie Šotolová

7/2021, strana 42

Pokud se o prázdninách chystáte na toulky Prahou, neměli byste minout Národní zemědělské muzeum na Letné. Právě je tam totiž včelařská výstava. 

V předsálí 3. patra si můžete prohlédnout vybrané exponáty z vlastních muzejních sbírek. Dospělé možná zaujme první inseminační přístroj na umělé oplodnění matek používaný ředitelem Výzkumného ústavu včelařského v Dole Ing. Vladimírem Veselým, který tuto metodu u nás zaváděl. Anebo se potěšíte půvabnými citáty o včelách a jejich darech, které vybral, sestavil a výtvarně dotvořil K. Blecha pro včelařskou výstavu v Plzni v roce 1926.

Za pozornost stojí výběr kuchařek využívajících med. Kromě známé „Rettigové“ a „Sandtnerky“ je to například Kuchařský zápisník chovanky Ústavu hraběte Pöttinga v Olomouci Barbory Navrátilové z roku 1920. Přehlédnout byste neměli výzvu přispět do gastronomické podsbírky svými rodinnými recepty, pokud je doma schraňujete. Nemusíte se o ně bát, protože muzejníci si je oskenují a originál vám v případě zájmu vrátí.

Protože se v současném včelaření uplatňují stále více ženy, muzeum vás ujistí, že nejde o nic nového pod sluncem, a to připomínkou slavné včelařky Flory Jelínkové. Výstava se věnuje ještě dalším osobnostem, jako byli bratří Mrštíkové, spisovatelé a včelaři.

Garantujeme, že vás při čtení panelů nebudou vyrušovat děti, protože je zlákají kukátka ve čtyřech nástavcích, v nichž se skrývá včelí svět v podobě pohádkových figurek včel.

Včely vás doprovodí také cestou z výstavy. Na schodišti je totiž dvacítka panelů věnovaných všem opylovatelům, jak včelám, tak dalším živočichům přenášejícím pyl, dokonce pod mořskou hladinou!

Pokud se vám nebude chtít sestupovat po schodech dolů, vyjděte naopak nahoru na muzejní střechu, kde mají své místo skutečné úly a živé včely. Protože je z muzejní střešní terasy jedinečný výhled na celou Prahu, bude to moc hezká tečka za vaším prázdninovým výletem na Letnou.

Plakát výstavy Včely a včelařství.

Jedna část výstavy soustředí školní výukové tabule o životě včel.

Velkou pozornost vzbuzuje úl namalovaný Dušanem Jurkovičem z pozůstalosti Aloise Mrštíka, spoluautora slavného dramatu Maryša.

Mile starosvětsky působí citáty o včelách a medu, které sebral a vyzdobil v roce 1926 pro výstavu v Plzni K. Blecha.

Nejen děti se dozvědí na čtyřdílném komiksu, co je ve včelařství důležité.

Čtveřice tajemných komůrek ukrytých v nástavku přivede děti do včelí domácnosti.

Schodiště patří opylovatelům.

Jeden z panelů je věnovaný včelám a ty ostatní dokumentují přenos pylu z květu na květ třeba lemury, netopýry či plazy.