Chvála medu a kurz brtnictví

Petr Texl

7/2021, strana 43

Již šestnáct let spolupořádá Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., na Horním hradě u Ostrova nad Ohří (okr. Karlovy Vary) akci Chvála medu. 

Letošní ročník se koná v sobotu 31. července 2021 od 10 do 17 hodin. Téměř souběžně, 30. 7.– 1. 8, se na stejném místě koná třídenní kurz Po stopách brtnictví. Horní hrad, zasazený do svahů Krušných hor, nabízí kromě prohlídky vlastního působivého areálu také možnost návštěvy historického zrekonstruovaného arboreta.

 

Odborný program 31. 7. 2021  

·       Včelí produkty a lidské zdraví (Ing. Petr Texl)

·       Ukázka tvorby brtě v kmenu stromu (polští lektoři)

·       Zkušenosti s vedením včelstva v brti (Milan Motyka, Ing. Petr Texl)

·       Ukázka lezeckých dovedností brtníků do koruny stromů (polští lektoři)

·       Jak fotografovat hmyz se zaměřením na včely (Milan Motyka)

·       Výstava fotografií Milana Motyky Včela a příroda

 

Společenský program 31. 7. 2021

Zatímco včelařský program odborně připravuje PSNV-CZ, hradní pán Pavel Palacký se se svým týmem zaměřuje na společenskou část dění. Pro děti to jsou pohádky a různé zajímavé aktivity. Na nádvoří budou stánky s občerstvením, medovým pivem, medovinou, včelařskými potřebami, medem, voskem a dalšími věcmi od včel a pro včely. K dobré pohodě přispěje country kapela Poslední vagón.

PSNV-CZ, z. s., otevře na svém stánku poradnu pro začínající včelaře. Kromě časopisu Moderní včelař budou v prodeji publikace vydané PSNV-CZ včetně III. svazku učebnice Včelařství. Nebude chybět prosklený úl s živými včelami, ražba včelařské mince a další zajímavosti ze života medonosek.

Chvála medu je ideálním cílem celodenního rodinného výletu s dětmi, pro příznivce včelařství, odborníky na druhové medy, historii a v neposlední řadě také pro milovníky přírodních zahrad. Včelaři po dobře zodpovězené odborné otázce budou mít nižší vstupné. Všechny srdečně zvou pořadatelé.

 

Kurz Po stopách brtnictví

            Účastníci kurzu se praktickou formou naučí vytvářet brť pod vedením zkušených lektorů z Polska. Jedná se o lesníky – brtníky, kteří se vyškolili v národním parku Šulgan-Taš v Baškirii na Urale, kde se touto tradiční formou včelaří.

Během tří dní vytvoří frekventanti kurzu klasickou brť z dřevní kulatiny, kterou dostanou na místě, a vytvořenou brť si odvezou domů. Kromě lektorů jim pomůže lesník, včelař a fotograf Milan Motyka, který bude zároveň tlumočit z polštiny. Lektoři Andrzej Pazura a Jacek Adamczewski úspěšně včelaří v brtích ve středním Polsku v polesí Spała. Vedli již četné kurzy nejen v Polsku, Německu a v České republice, jako v Dolní Lomné pořádaný PSNV-CZ, z. s., v roce 2018.

Součástí kurzu budou přednášky o historii brtnictví, jeho současné obnově a o biologii včelstva v brti. Lektoři předvedou techniku přístupu k brti ve stromě, která se pomocí leziva dodnes používá v Baškirii. Brtě se budou vyrábět na hlavním hradním nádvoří hradu. Majitel hradu Pavel Palacký, nadšený touto akcí, umožní vybrat ve svém okolním lese vhodný strom, kde účastníci kurzu vytvoří brť v živém stromě ve výšce cca 4 m.

Podrobné informace o kurzu a přihlášky jsou na www.psnv.cz.

Odborný a kulturní program probíhá na nádvoří Horního hradu.

Na kurzu každý pracuje na své brti, kterou si odveze domů.