Editorial

Marie Šotolová

12/2021, strana 4

Milé čtenářky a milí čtenáři, na tomto místě, jak mi říkáváte při osobním setkání, prý rádi čtete s pobavením, jak mě včely opět přelstily. Dnes vás zklamu, protože tento editorial bude věcný. 

Měli jsme totiž po dvou letech velkou redakční radu, na kterou přijeli její členové ze Slovenska, Beskyd, Hané, jihu Moravy a Čech, dorazili Pražáci, tedy místní, protože jsme se sešli v Matce měst. Nakoupili jsme chlebíčky, za maxiceny minizákusky a čtyři hodiny probírali bod za bodem. Příjemné bylo, že jsme se mohli vidět covidu navzdory nikoli on-line, leč po staru.

Méně milé bylo konstatování Petra Texla, který v Moderním včelaři drží kasu, že ho tiskárna a distribuce připravily na zdražení svých služeb. O zvýšení cen pohonných hmot potřebných pro výjezdy za reportážemi a energií, abychom mohli sedět při světle v teple a psát články, ani nemluvě. Licitovali jsme, o kolik zdvihneme cenu našeho časopisu, abychom byli schopni všechno uhradit. Se skřípáním zubů jsme došli ke konsensu a nový ceník najdete na konci tohoto čísla. Věřte, že nám zdražení žádnou radost nedělá, ale doufáme ve vaše pochopení a předem za něj děkujeme. Ceny za řádkovou inzerci pro vás zůstávají stejné. Mimochodem, když jsem po redakční radě čekala na Hlavním nádraží na rychlík domů a koupila si na lavičku kafe „latéčko“ v papírovém kelímku, zaplatila jsem za něj přesně tolik, kolik budeme od Nového roku stát my, tedy 68 korun. S vědomím, co je ale v porovnání s ním za každým vydáním Moderního včelaře práce a nákladů, tak mi ta káva zhořkla ještě víc.

Ale zpět k redakční radě. Další diskuse se vedla o hlavních tématech XIX. ročníku. Pokud vás některé zaujme a měli byste k němu co dodat, budeme za vaše příspěvky rádi, protože autorů není nikdy dost.

Také se probíraly návrhy na seriál roku. Zvítězil nápad postupně navštívit zajímavá pracoviště, kde se dělá top výzkum týkající se včel. Jsme přece Moderní! včelař. Vivat apidologie jak u nás, tak v zahraničí.

Poslední část jednání ve smyslu časovém, nikoli významovém, patřila akcím, které náš časopis zaštiťuje. Protože ty také nejsou zadarmo, záleží na tom, jak uspěje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., jako vydavatel, s žádostmi o různé granty a bohužel rovněž na tom, abychom se kvůli pandemii vůbec mohli setkávat. Tak si držme palce, aby v roce 2022 všechno klaplo!