Editorial

Marie Šotolová

2/2022, strana 4

Milé čtenářky, milí čtenáři,  je tu další Moderní včelař, který jistě není jediným periodikem na vašem stole. 

Vždyť právě teď se v poštovních schránkách objevují báječné katalogy zásilkových zahradnictví. Za oknem hnusně, na terase zmrazky, ale člověk se probírá stránkami, z nichž se přímo sypou koše nejroztodivnějších květin. V první fázi si člověk zaškrtává tenhle neobvyklý tulipán, tuhle exotickou krásku, jejíž jméno ani nejde vyslovit, a tuhletu černě fialovou růži taky… Letos se ovšem stal předmětem mé touhy „včelí strom“ neboli čtverák Daniellův alias ampák hupejský (Tetradium daniellii). Zatím jsem o něm nikdy neslyšela, ale považte, že snese slunce i polostín, je plně mrazuvzdorný a hlavně – včelky se prý po něm mohou utlouct, protože kvete až v srpnu, kdy už je to se zdrojem včelí pastvy bída s utrpením. Jenže jako vždy přišlo procitnutí ze snu, kam s osmimetrovým stromem! 

Další probuzení nastává po rodinné radě ochotné vzít na milost jen to, co se dá sníst. Stejně jako včely. A tak vpisujeme do objednávkového formuláře místo lila kosatce Heart of Hearts s červeným okem další maliník, japonskou krvavou trávu Red Baron nahradí brutnák a ušlechtilou kalu Odessa vytlačí obyčejné fazole. Co by člověk neudělal pro lásku svých bližních plemene lidského i kraňského.

Není však na místě se litovat. Podívat se na zahradu včelíma očima totiž přináší úplně nové vjemy. Plevel získá na půvabu, plnokvěté hybridy se ukážou jako pyšné princezny k ničemu, křoví zkrásní. Až letos dostanete zahradnické nabídky, staňte se na chvilku včelou. Otevře se vám úplně jiný svět. Mimochodem, o stromech plných nektaru a pylu píšeme tentokrát také my. Ať se vám tedy dobře plánuje jaro, plné mlsů pro všechny kolem, medonosky nevyjímaje.

„Včelí strom“ neboli čtverák Daniellův alias ampák hupejský (Tetradium daniellii). Foto Jerzy Opioła. Wikimedia Commons. Licence CC-BY-SA-2.5,2.0,1.0.