Přihlášky na dálkové studium oboru Včelař v Blatné

Petr Texl

2/2022, strana 43

Do 1. března 2022 je možné podávat přihlášky ke studiu dvouleté dálkové formy učebního oboru 41-51-H/02 Včelař na Středním odborném učilišti v Blatné. Podmínky studia, včetně přihlášky jsou na www.soublatna.cz.

Výuka, která je určena pro absolventy s ukončeným středním vzděláním, tzn. s výučním listem nebo maturitou, probíhá 1x měsíčně v pátek a v sobotu. Dvouleté studium zahrnuje z poloviny teoretickou výuku odborných předmětů a z poloviny odborný výcvik na včelnicích, v dílnách a laboratoři. Součástí výuky jsou exkurze ve včelařských provozech a v terénu, například za producenty medovice v lesních porostech.

V současnosti se klade velký důraz na zdraví a vitalitu včel, kvalitu včelích produktů a přirozený chov včel. Ve školní laboratoři proto studenti získají kompetence v práci s mikroskopováním včel, které zahrnují identifikaci včelích nemocí, pitvu včely, analýzu včelích produktů atd. dle jejich zájmu.

Cílem odborné praxe probíhající během sezóny přímo na včelnicích je osvojit si chov matek, tvorbu oddělků a zásady medobraní. Nezapomíná se na těžbu a zpracování vosku.

Od zavedení výuky oboru Včelař v Blatné v roce 2011 je o studium stále velký zájem. Učitelé, kteří jsou z řad lektorů Pracovní společností nástavkových včelařů CZ, z. s., reflektují současné problémy a výzvy českého včelařství.

 

Praktické cvičení oboru Včelař na Středním odborném učilišti Blatná. Foto Libuše Hradecká