Nová včelařská expozice

- redakce

4/2022, strana 42

Neobvyklé spojení starých motocyklů a historických včelařských pomůcek, zařízení a úlů můžete zhlédnout v Trčkově hradu v areálu Želivského kláštera v Kraji Vysočina. 

Expozici 13. února 2022 na vernisáži uvedl za část motoristickou herec Miroslav Hanuš a za expozici včelařskou Petr Texl.

Stálá výstava bude průběžně doplňována, ale již nyní jsou k vidění zajímavé historické exempláře. Například kolekce starých medometů od mnoha firem (Bratři Švarcové, Bratři Mertové, Robert Heinz, Medokomise atd.), z úlů české a moravské stojany, lisy na vosk, kovové formy na lití mezistěn a mnoho dalších včelařských nástrojů. Součástí expozice jsou dobové propagační plakáty, katalogy a další odborná literatura.

Autorem celého projektu včetně finální realizace je mladý včelař Ing. Jiří Šika. Jméno znáte například z Moderního včelaře 10/2020, protože jeho med získal ocenění na soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Anebo z čísla 11/2018, kdy psal o významu výtvarného zpravování etiket.

Obdivujeme, kde bere Jirka tolik času na sběr, a hlavně renovaci starých včelařských pomůcek a poválečných motocyklů. Když jsme je viděli před několika léty zaprášené, vůbec nás nenapadlo, že zrealizuje toto muzejní dílo, o němž v skrytu duše snil.

Pozvánka.

Pohled do stálé výstavy starobylých včelařských pomůcek v Želivském klášteře. Foto Jiří Šika

Pohled do stálé výstavy starobylých včelařských pomůcek v Želivském klášteře. Foto Jiří Šika