Diskuse k připravovanému slovenskému zákonu na ochranu zvířat

- redakce

6/2022, strana 4

Slovenští včelaři bouřlivě diskutují o připravovaném zákonu na ochranu zvířat v souvislosti s problémem převčelení krajiny a regulací počtu chovaných včelstev na kilometr čtvereční. 

Protože převčelení se všemi důsledky místně zažívá také Česká republika, přelila se diskuse přes hranice na česká včelařská fóra. O komentář k celé záležitosti jsme 2. 5. 2022 proto požádali člena redakční rady Moderního včelaře, ředitele Střední odborné školy Pod Bánošom v Banské Bystrici, která vychovává mimo jiné budoucí včelaře, Ing. Pavla Fiľa.

 

Na horúcu tému v pripravovanom zákone o ochrane zvierat sa možno pozerať z viacerých aspektov:

1.     Opatrenia a konkrétne čísla o počte včelstiev, ktoré boli pretraktované, by poškodili aj včelárov, ktorých včelárenie vytvára aj časť príjmov pre domácnosti vo vidieckom prostredí. Týka sa to aj regiónov, ktoré nie sú poznačené intenzívnou poľnohospodárskou výrobou.

2.     Príslušní poslanci, ktorí vytvárajú novelu zákona o ochrane zvierat, pripomenuli, že zákon v časti o včelách nie je ani v začiatkoch pripravený a deklarované údaje odmietli.

3.     Objektívnym faktom je súčasná situácia, kedy hlavne v oblastiach s intenzívnou poľnohospodárskou výrobou spojenou s monokultúrami klesá výživnosť krajiny pre včelstvá. Na druhej strane klesá aj ich imunita voči tlaku chorôb a zmeny klímy. Včelárenie sa stalo módou, často nepripravených záujemcov, ale realita problémov vo včelárení mnohých nadšencov premôže. Ich včelstvá len ticho a bezmocne trpia a stávajú sa aj zdrojom ohrozenia susedných včelárov.

Zostáva len dúfať, že opatrenia na podporu včelárenia sa zamerajú aj na príčiny tohto stavu a nie len na dôsledky. Podpora včiel sa rýchlo dostane aj k podpore včelárov, ale opačne to fungovať nemusí.