České medoviny bodovaly v Polsku

- redakce

6/2022, strana 5

Soutěž medovin Mead Madness Cup pořádaná Poláky s podporou Evropské asociace výrobců medoviny EMMA (European Mead Makers Association) se za pět let své existence stala nejvýznamnějším kláním v tomto oboru na našem kontinentu. 

Soutěž zahrnuje dvanáct kategorií jednak pro firmy vyrábějící medovinu, jednak v rámci domácí výroby.

Letos si několik cen odnesli Češi. Nejúspěšnější bylo Vorlíčkovo včelařství se třemi medailemi. Rodinná farma Tomáše Vorlíčka v Horním Újezdu u Třebíče na Českomoravské vrchovině vyrábí přírodní medovinu studenou cestou osvědčenými vinařskými technologiemi výhradně z medu vlastních včelstev. Polské vítězství není jejím prvním úspěchem. Již před pěti lety získal Tomáš Vorlíček stříbro na Mezinárodní soutěži vína v San Francisku za ovocnou medovinu Clara.

Co se týká letošního Mead Madness Cup v Polsku, v tradičních sladkých medovinách získalo Vorlíčkovo včelařství druhé místo v konkurenci 19 zúčastněných států. Stejnou pozici uhájilo v kategorii višňových medovin se svou Monique, přičemž další v pořadí byli opět Češi, konkrétně firma Pleva. Do třetice všeho dobrého si Tomáš Vorlíček odvezl bronz za ovocno-kořenitou polosladkou medovinu Lyshak. Ve skupině bylinných a kořeněných polosladkých medovin slavila zisk 2. místa Kitl, s. r. o. Grand šampionem se letos stali Nizozemci se svou medovinou z medu volně rostoucích květů.

Akce se koná za přispění mnoha sponzorů, a kromě samotné soutěže je spojená s odbornou konferencí. Přihlášky přijímají organizátoři vždy v lednu. Vstupní poplatek, který tentokrát činil 27 € pro firmy a 5 € pro hobby výrobce medoviny, je příznivý. Pokud se budete chtít příští rok do soutěže také zapojit a otestovat si, jak kvalitní je vaše medovina v celoevropském srovnání, naleznete vše potřebné na https://meadmadnesscup.com.

 

Tomáš Vorlíček s vítěznou trojicí medovin Vorlíčkova včelařství z Mead Madness Cup 2022.

Kolekce vítězné trojice medovin Vorlíčkova včelařství z Mead Madness Cup 2022.