Sbírkové včelí úly

Marie Šotolová

6/2022, strana 23

Národní zemědělské muzeum v Praze právě vydalo monumentální kritický katalog včelích úlů, jejichž typy jsou ikonograficky doložené především, ale zdaleka nejen, na našem území. 

Autorem více než sedmisetstránkového spisu je Evžen Báchor. Jeho jméno je spjato již s kresebnou typologiií Včelí úly, kterou stejná instituce vydala před šesti lety. Nyní se jedná v podstatě o encyklopedii, jejíž hesla postihují součásti úlových systémů, jejich materiál, způsoby zpracování, konstruktéry, vývojové etapy. Těžištěm příručky jsou snímky všech úlových typů, od klátů přes slaměné úly až po nepřeberné množství dřevěných stojanů a ležanů, z nichž mnohé vznikly zde, jiné v blízkém zahraničí a k nám pronikly, anebo je známe z u nás často citované odborné litratury.

Evžen Báchor se však neomezuje jen na zpřístupění jejich vizuální podoby. Je třeba poznamenat, že jako absolvent fotografických škol zaměřených jednak na výtvarnou, jednak na digitální fotograffii, pořídil všechny snímky publikovaných úlů sám. Protože je celý život aktivním včelařem, přibližuje, jak se v prezentovaných úlech včely chovaly a ošetřovaly.

Celá jedna kapitola patří fenoménu zdobených, především figurálních úlů. Pozornosti neunikly ani pozorovací úly, které pravidelně vábí svými živými obyvatelkami návštěvníky včelařských výstav.

Kniha má ambici stát se nezbytnou pomůckou pro zájemce o dějiny včelařství. Především ale pro kurátory muzejních sbírek, kteří často stojí před nevděčným úkolem zkatalogizovat více či méně zachovalé úly, o nichž se toho moc neví. Vzhledem k tomu, že dnes vznikají nová soukromá včelařská muzea, jde tato příručka jako na zavolanou. Vydání podpořilo Ministerstvo zemědělství.

ISBN 978-80-80270-28-7

Titulní strana Sbírkové včelí úly.