Francouzské včely v srdci Prahy

Petr Texl, Marie Šotolová

7/2022, strana 34

Nature Future je název fotografické výstavy, kterou v Praze připravili Francouzi v souvislosti se svým předsednictvím v Radě Evropské unie. 

V parku na Kampě jsou pod širým nebem do 28. srpna 2022 k vidění velkoformátové snímky 14 mladých autorů z různých států Evropy. Spojuje je snaha poukázat na ekologické problémy, s nimiž se musí naše planeta co nejrychleji vypořádat, aby tu nezanikl život. Je mezi nimi čtveřice záběrů včel a včelařek z cyklu Propolis Francouzky Margaux Senlis.

Výstavu provázely kulaté stoly na téma umělecké angažovanosti, dialogu o umění a klimatické nouze, které pořádal Francouzský institut společně s Francouzským velvyslanectvím v Praze. Podvečer 17. května patřil medu. Kromě fotografky besedovali o medu Ing. Dalibor Titěra, CSc., z Výzkumného ústavu včelařského v Dole za moderování Jérôma Pierrona, pedagoga pražského francouzského lycea, který je sám také včelařem.

Redakce Moderního včelaře nemohla chybět. Dozvěděli jsme se, že inspirací k tři roky trvajícímu projektu bylo pro Margaux Senlis (27) seznámení s jihofrancouzským včelařem Martinem, který přišel v roce 2018 o sedmdesát procent včelstev, přičemž podobnou katastrofu za čtyřicet let svého včelaření nezažil. Margaux se postupně seznámila s další dvacítkou malých i velkých včelařů a včelařek z měst a venkova, aby přiblížila lidem vášnivé zaujetí včelařů pro jejich včelky a obavy, které o ně mají. Projekt nazvaný Propolis vyzývá k pozornosti vůči včelám a kolapsům, kterých je čím dál víc. Ptáte-li se, proč cyklus dostal název Propolis, tak proto, že se to slovo Margaux líbí a připomíná jí řecký termín pro obec – polis. Co je včelstvo jiného než taková obec… Margaux už však přemýšlí nad dalším trochu jinak pojatým cyklem, do něhož by se ráda po Propolisu pustila, chce ho nazvat příhodně Hořký med.

O tom všem se v sídle Francouzského institutu čile hovořilo. Ale také se probíraly konkrétní včelařské problémy. Jak jinak, když v publiku seděli včelaři. Margaux vzpomínala na levandulový med z Arles, kde žije, a prozradila na sebe, že by sice měla ráda nějaké tři úly, ale zatím je to pro ni jen sen. Povídalo se o zahradách, které mohou být skutečným rájem pro včely opečovávané člověkem i pro samotářky. Uvažovalo se o benefitech a záporech tzv. slunečního úlu, který je dnes velkým hitem. Nakonec jsme se všichni sešli u ochutnávky medu, připili si červeným vínem a bylo to fajn.

https://www.ifp.cz/cz/akce/event2058-nature-future-mlada-evropska-fotografie#/

                

Soutěž o fotografie Margaux Senlis

Francouzský institut vypsal losovací soutěž o deset podepsaných fotografií od Margaux Senlis. K účasti je třeba nasdílet na Instagram do 28. 8. 2022 do 23.00 hodin vlastní fotografii na téma „Vyfoť, co pro tebe představuje budoucnost přírody“ s označením @francouzskyinstitut a hashtagem #NATUREFUTURE. Účastníci musí mít otevřený profil, jinak jejich příspěvek vyhlašovatel soutěže neuvidí.

 

Včelařská část výstavy Nature Future na Kampě v centru Prahy, která trvá do 28. 8. 2022.

Margaux Senlis sice česky nemluví, ale jako správná fotografka si alespoň prohlédla snímky včel v Moderním včelaři.

Kontrast surového betonového bývalého sídla Komunistické strany Francie a poletujících včel, které tu na střeše chová Lorraine. Foto panelu z pražské výstavy Margaux Senlis.

Hlohyně (Pyracantha) je v teplé Francii rozšířenější než u nás, kde se začíná uplatňovat jako okrasný keř. Fotografie na výstavním panelu připomíná její nektarodárnost. S tou mají dobrou zkušenost včelaři, jejichž včely dolétnou k automobilce v Kolíně, kde zahradníci mnoho hlohyní vysázeli.

Jamie je sice Američanka, vědkyně pracující v Marseille, ale to jí nebrání chovat včely v Arles.

Patří alternativním úlům, které jsou mnohem blíž přirozenému včelaření, budoucnost? To je otázka, na níž se večer ve Francouzském institutu hledala odpověď. Módním hitem je tzv. sluneční úl (Sun Hive) vpravo. Nás zaujal časopis Le lieu creatif (ve volném překladu Tvoříme), který v několika ročnících uveřejňoval postup výroby košnic s hliněným povrchem. Časopis byl během večera součástí výstavky odborné literatury. Reprodukce jednoho z úlů vlevo.

Večer ve Francouzském institutu korunovala ochutnávka medu. Potěšilo nás, že šlo o Koudelkův med, tedy produkt ze včelnice absolventa výučního oboru Včelař na Středním odborném učilišti Blatná, kde odbornou výuku včelařství garantuje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., – naše vydavatelka.