Mobilní aplikace Chytrý včelař

Vít Zaoral

8/2022, strana 18

Před dvěma lety přišel vývojářský tým PunkHive s myšlenkou vytvořit první českou včelařskou aplikaci pro mobilní telefony Apple. Letos ji rozšířili pro systém Android. Důvody přibližuje Vít Zaoral z týmu PunkHive.

Chtěli jsme mít záznamy o prohlídkách včelstev pěkně po ruce s možností rychle si je prohlížet a vyhledávat v nich údaje jak v mobilu, tak na počítači. Výslednou aplikaci Chytrý včelař jsme vydali vloni. Vzhledem k rostoucí popularitě projektu projevili o aplikaci zájem také včelaři-majitelé telefonů se systémem Android. Rozhodli jsme se je nenechat na holičkách.

Od letošního jara je tak možné si své prohlídky včelstev zadávat i v zařízeních Android. Aplikace je určena pro každého, kdo chce mít pořádek ve svých záznamech, mít možnost si k nim přiřadit kromě rozličných poznámek fotografie či aktuální počasí na stanovišti a poté si je procházet pohodlně doma na počítači ve webové části projektu.

Zároveň jsme vydali aplikaci Včelkulačka, která je dostupná pro mobilní zařízení Apple a Android. Ta včelařům pomůže se správnými poměry při přípravě krmného roztoku, ředění kyselin nebo vyhodnotí míru napadení včelstva roztočem za využití smyvu.

Všechny aplikace jsou zdarma. Chytrého včelaře momentálně využívá přes 2 200 včelařů z České a Slovenské republiky. Průběžně je vylepšujeme a přidáváme další funkce.

Další informace a možnost stažení aplikací Chytrý včelař a Včelkulačka naleznete na

https://www.chytry-vcelar.cz.

Hlavní stránka aplikace Chytrý včelař.

Ukázka záznamů o prostředí úlu.

Ukázka záznamů prohlídek úlů.

Zadání nové prohlídky úlu.

Seznam stanovišť v aplikaci Chytrý včelař.

Webové prostředí aplikace Chytrý včelař.

Prostředí Včelkulačky.

Ukázka výpočtu míry napadení včelstva roztoči po smyvu.