Zahrada jako včelí ráj

- redakce

8/2022, strana 29

Nakladatelství Brázda vydalo pro milovníky včel, kteří zahradničí, a zahradníky, kteří včelaří, publikaci Zahrada jako včelí ráj Erwina Seidemanna a jeho spolupracovníků Gerdy Walton, a Alexandra Würtenbergera v překladu Dalibora Titěry. 

Erwin Seidemann je profesí zahradníkem a jeho rodinná firma sídlící v Tyrolsku byla prvním rakouským certifikovaným bio zahradnictvím zaměřeným na květiny. Seidemannovo zahradnické centrum nenabízí jen výpěstky, ale také různá školení.

Cílem knihy je nadchnout čtenáře, aby něco udělal pro blaho včel, avšak nejen včely medonosné, ale i čmeláky, samotářky a motýly, kteří se už stali vzácnými. Na mnoha fotografiích a doprovodných textech se seznámíte s více než třemi sty druhy stromů, keřů, bylin poskytujících včelám a dalšímu užitečnému hmyzu celoročně dostatek pastvy na zahradách, kvetoucích loukách, balkonech či na střechách. Její poselství by si měli vzít k srdci začínající včelaři, kteří teprve objevují podivuhodný svět včel, ale i zkušení chovatelé včel.

Vázaná, krásně vypravená kniha většího formátu s téměř 200 stranami vyšla letos. ISBN 978-80-209-0441-6.

Titulní strana knihy Zahrada jako včelí ráj.