Běla mezi včelami

Marie Šotolová

8/2022, strana 38

Divadelní představení pod širým nebem patří k létu stejně jako zmrzlina. Když navíc pozvánka slibuje, že půjde o včely, nelze odolat. „Běla mezi včelami“ završila v červnu medobraní českobudějovických včelařů. 

Není to náhoda, protože dlouholetý člen Divadelního spolku J. K. Tyl České Budějovice Ing. Václav Krištůfek, CSc., chová včely a věnuje se jim rovněž v rámci svého působení v Biologickém centru Akademie věd ČR. Ostatně jeho jméno často čtete pod články v našem časopise. Tentokrát přesvědčil divadelní ochotníky, že hra s protagonistkami včelami, Bělou a včelařem, bude to pravé pro děti zvědavé na tajemství úlů a vnitřku květů. Děj se točil kolem malé Běly, která se z protivné lenivé a nevděčné holky změnila po reinkarnaci v medonosku v milé stvoření pilné jako včela s láskou ke všem živáčkům. Jednotlivé obrazy spojoval jednoduchý výklad o včelaření, při níž nechyběly ukázky včelařských pomůcek.

Že padesát minut, kdy scéna žila bzukotem, neznamenalo pro sedm desítek diváků nudu, dosvědčoval nápor dětí toužících se na konci vyfotografovat s herci. Představení bavilo i dospělé, ať už to byly hlášky trubce nebo řádění medvěda. Byla by určitě škoda, kdyby se reprízy omezily jen na České Budějovice, kde divadelní spolek sídlí.

Autorská práva na hru a písničky má od roku 2022 Dilia a jsou k dispozici pro zájemce na webových stránkách: https://www.dilia.cz/index.php/component/k2/item/16732-běla-mezi-včelami. Dovedu si představit, že by byl text vydaný, aby hru mohly nastudovat dětské včelařské kroužky třeba z druhého konce republiky. Takto specializovaných scénářů je jako šafránu, přestože by o ně byl zájem, jak víme z dotazů směřovaných na redakci, zdali o nějakém použitelném textu na téma života včel nevíme. Kdyby v balíčku bylo i cédéčko s původní hudbou plnou písniček, která pro českobudějovické představení vznikla, nemělo by to chybu. A pokud by se podařilo přiložit ještě krejčovské střihy na jednoduché, a přitom půvabné kostýmy, bylo by to dokonalé. Je však třeba napsat, že vážným zájemcům jsou divadelníci ochotni pro inspiraci poslat oskenovaný návrh kostýmů. A také lze přes e-mail získat zpěvníček s omalovánkami, které děti dostávají před představením, aby se mohly se zpěvem přidat. Kontaktní e-mail je kristuf@upb.cas.cz.

 

Divadelní představení Běla mezi včelami:

Scénář Klára Havlínová; režie Lenka Drncová; scéna Václav Krištůfek, Lenka Drncová, Tomáš Beneš; kostýmy Kateřina Žižková; hudba Petr Wohlgemuth; produkce Václav Krištůfek.

 

Divadelní představení bylo spolufinancováno Statutárním městem České Budějovice, kandidátem na titul Evropské hlavní město kultury 2028.

Larvy, larvy, larvičky,

nakrmte si hubičky.

Tenhle svět je příliš velký,

musí z vás být silné včelky!

Z představení Běla mezi včelami.

 

Kdyby včelky nelétaly,

nerozkvet´ by z jara sad,

ať jsi malý nebo velký,

měj je všechny rád.

Z představení Běla mezi včelami.

Ještě ukňouraná Běla (Eliška Laštovková) se s údivem dozvídá, co všechno včelky zastanou. Foto Marie Šotolová

Medvěd (Michal Kopecký), který si cpe břicho medem, dokud ho Běla jako včelí strážkyně neodežene, se také nakonec polepší. Foto Zbyněk Novotný

Václav Krištůfek setrval ve své skutečné roli včelaře a nechal děti hádat, co to je... Foto Zbyněk Novotný

Celý ansámbl Divadelního spolku J. K. Tyl při generální zkoušce představení Běla mezi včelami. Foto Zbyněk Novotný