Konference Mendel včelařem

- redakce

8/2022, strana 42

Letošní rok je ve znamení 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela. Protože se tato vpravdě renesanční osobnost dotkla významně i včelařství, uspořádala Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., 2. července 2022 v jeho rodišti Vražném – Hynčicích mezinárodní konferenci Mendel včelařem. 

Akce se uskutečnila přímo v domě, kde Mendelův rod hospodařil a budoucího vědce přivítal na svět. Dnes je celá usedlost krásně opravená a funguje jako malé muzeum a kulturní centrum, takže vyslechnout si tu zajímavé přednášky bylo, nejen díky létu, příjemné.

Tomu, kdo lituje, že se do Hynčic nedostal, nabízíme Sborník přednášek Mendel včelařem, který Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ k této události vydala. Všechny prezentace jsou v něm v rozšířené podobě včetně bibliografie. Sborník navíc obsahuje studie, které jejich autoři z časových důvodů na zhruba šestihodinové hynčické konferenci nepřednesli. Sborník je ke koupi na https://www.psnv.cz/produkty/knihy/.

Rodný dům Gregora Johanna Mendela, kde se konference konala. Foto Petr Texl

V usedlosti, kde se Gregor Johann Mendel narodil, se setkalo při přednáškách na sedm desítek včelařů. Foto Petr Texl

Úvodní přednášku o genetice včely medonosné proslovil prof. Jerzy Demetraki-Paleolog z polské Přírodovědecké univerzity v Lubinu.

Nejvzdálenějším účastníkem konference z pléna byl Lukáš Vaňourek, který již řadu let žije a včelaří v Irsku. Snad každého zaujal vytetovanou včelou v maorském výtvarném stylu. Foto Petr Texl

Všichni využili možnost prohlédnout si Muzeum G. J. Mendela, které je v jho rodném domě otevřené. Pozornost poutal Mendelův rodokmen. Foto Marie Šotolová

Titulní strana sborníku Mendel včelařem.