Slovensko nejúspěšnější zemí na Apimondii 2022

- redakce

11/2022, strana 17

Celkem 28 medailí putovalo z Istanbulu na Slovensko. 

Vzhledem k vysokému počtu medailí uvádíme jen nositele těch zlatých. V kategorii jednodruhových medů zvítězil akátový Jozefa Volanského, v medovicových Martin Volanský, ve zpracovaných tekutých medech opět akátový, tentokrát Arpáda Köszegiho.

Slovenští výrobci doslova ovládli soutěž medovin a Nejlepší medovinou světa se stal produkt Matúše Hosy. V kategorii sladkých medovin a dále bylinných získal dvě zlaté Jozef Čápek. Doslova vítěznou smršť zažila východoslovenská firma rodiny Vargapálových Slovenský med. Třikrát zlato dostala v kategorii suchých a polosladkých medovin, dále ve sladkých, a ještě i v bylinných lahvovaných medovinách pro tržní prodej. Další tři zlaté ještě tato rodinná firma dostala za zdobené a nezdobené svíčky z včelího vosku a za Med vystavený na prodej.

V kategorii medových piv zvítězila společnost Včelco.

Zlato také vyhrál v kategorii včelařských časopisů měsíčník Dymák. Slovenským kolegům blahopřejeme, protože si v redakci Moderního včelaře dobře vybavujeme, jak nás potěšila medaile, kterou jsme vybojovali na Apimondii 2019 v Montrealu. Letos jsme se do soutěže nepřihlásili. Také vás, čtenáře, může potěšit skutečnost, že bronz si z Turecka odvezla polská Pasieka, s níž si vyměňujeme články a v posledních třech letech přetiskujeme její seriál o jednodruhových medech. V tomto čísle je to díl o medovicovém medu z listnatých stromů.

„Zisk takového množství medailí v nejtvrdší světové konkurenci dokazuje, že jak slovenský med, tak slovenská medovina, medové pivo, včelí vosk, ale i prezentace včelařství jsou absolutní světovou špičkou. Slovenští spotřebitelé proto nemusí sahat po zahraničních včelích produktech, protože ty nejkvalitnější mají přímo doma,“ řekl předseda Slovenského svazu včelařů Milan Rusnák. Za Slovenskem se v počtu medailí umístili například Poláci, Ukrajinci, Němci či Brazilci.

Do soutěže medů se v rámci letošní Apimondie nepřihlásil nikdo z České republiky a Češi si také neodnesli žádné ocenění ani v dalších kategoriích, jako alkoholické nápoje na bázi medu, vosk, včelí kosmetika, či fotografie s včelařskými motivy, anebo včelařská literatura. O důvodech této situace se můžeme jen dohadovat. Možná nedostatek odvahy přihlásit se, možná by pomohla finanční podpora účasti v podobě úhrady vstupních poplatků do soutěží. Že soutěž nevyhrávají jen ti největší, to letos v míře vrchovaté ukázali právě naši sousedé. Tak na to nezapomeňme, až se otevře registrace do soutěže Apimondie 2023.

 

Tabulka všech vítězů je na https://www.apimondia.org/uploads/7/6/4/3/76436993/47_iac_wba_results_final.pdf