Finále Medu roku 2022

- redakce

11/2022, strana 42

Druhý říjnový víkend v Brně vyvrcholil již VIII. ročník soutěže Med roku 2022, kterou pořádá Pracovní společnost nástavkových včelařů. 

Na Národní výstavu medu, která se konala v nádherných prostorách Staré radnice, zavítalo v průběhu dvou dnů zhruba 1 400 návštěvníků. Pro mnohé z nich se Med roku stává každoročně navštěvovanou akcí, kterou si nechtějí nechat ujít. Přestože se jedná o národní soutěž, zavítali sem jako obvykle návštěvníci ze Slovenska, ale i z Polska, Maďarska, USA a dokonce z Indie. Výstava poskytuje jedinečnou příležitost zakusit na vlastní smysly, jak širokou škálu chutí, vůní a barev med nabízí. Průvodci byli zkušení a odborně školení degustátoři, kteří poodhalovali nejen tajemství vzniku jednotlivých druhů medů, ale také to, čím jsou jednotlivé druhy typické, jak probíhá jejich laboratorní hodnocení a jak se med hodnotí v rámci senzorické analýzy.

Všechny soutěžní vzorky bylo možné ochutnat a zájemci se rovněž mohli zúčastnit řízené degustace. Připraveno pro ně bylo šest vzorků medů vyznačujících se nějakým specifickým charakterem. Mimo to se účastníci degustace dozvěděli o možných vadách medu, jak med nejlépe skladovat a šetrně ztekutit.

Laická veřejnost hlasovala, jaký med považuje za nejchutnější a které balení medu za nejvkusnější a designově nejvydařenější. Své slovo měla rovněž odborná porota. V tabulce uvádíme producenty medu, kteří v jednotlivých kategoriích obhájili první místa. V rámci akce Med roku 2022 se v sobotu uskutečnila odborná včelařská konference na téma Včelí pastva.

www.medroku.cz.

 

Kategorie

Producent

Lokalita

Květový med vícedruhový

Martin Voráč

Praha (střecha v centru)

Květový med jednodruhový

Radomil Rubeš

Mělník

Medovicový med jednodruhový

František Hošek

Pustiměř (okr. Vyškov)

Medovicový med vícedruhový

Renata Marekwicová

Frýdek-Místek

Med

Alena Stašková

Zlín

Pastový med

Petr Písařík

Miličínsko

Konferenci na téma Včelí pastva zahájila Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., z olomouckého oddělení Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. Foto Radek Hykl

Degustace medů se setkala s velkým úspěchem. Foto Radek Hykl