Editorial

Marie Šotolová

12/2022, strana 4

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, možná se podivujete, proč na místě, kde čítáváte řádky psané s lehkou nadsázkou, začínám obřadně. Protože čas nazrál a náš časopis slaví v roce 2023 dvacáté výročí svého založení.

To je věc sice příjemná, ale zároveň zavazující, kdy jdou legrácky stranou.

Nedávno jsme se jako redakční rada sjeli do Prahy, uvařili si dost kávy, zásobili se chlebíčky a koláči, protože cukr prý rovnou vyživuje mozek, a radili se, jak by měl náš časopis vypadat. Aby mu to slušelo a v kvantu periodik, které leží v trafikách, byl patrný na první pohled a přitom, abyste poznali na první dobrou, že jde stále o vašeho milého Moderního včelaře.

Když jsme kvůli inspiraci procházeli obdobné odborně-populární časopisy, které mají svou váhu a zároveň se nám líbí, přiznali jsme si, že bychom měli zařazovat víc krásných fotografií a dalších grafických prvků. To je výzva pro vás. Neostýchejte se, když se vám podaří zajímavý a technicky kvalitní záběr z dění na včelnici a při pozorování včel, záběr poslat na náš e-mail (redakce@psnv.cz). Také budeme mezi zásadní články zařazovat víc drobných zajímavostí, které do redakce co chvíli dostáváme z různých zahraničních zdrojů. Prostě chceme být pestřejší ve všech významových odstínech tohoto slova. Tak, jak se sluší na dvacátníky. A jako vždy, což je pro nás pravidlem, přinášet témata s velkým T.  Jejich přehled je níže spolu s uzávěrkami, pokud byste k nim chtěli přispět svými poznatky, anebo je využít v souvislosti se zadáním inzerátů.

Velká redakční rada se schází pravidelně na podzim. Vždycky si pláčeme nad dražšími a dražšími vstupy. Letos jsou však extrémní a zdražování téměř jistě ještě není konec. My touto cestou v roce 2023 nechceme jít a zdražovat nebudeme, i když budeme muset vymýšlet, jak situaci ustát. Aby se nám to podařilo, záleží na vaší přízni jako čtenářů a inzerentů. Právě v těžkých časech jsou včely mimořádně užitečné. Kdo jiný dokáže lépe navodit lepší náladu než medonosky uprostřed přírody. Ještě víc než jindy se bude hodit mít zdroj vlastního medu, jehož cena stále roste, či naopak při jeho prodeji jako přivýdělek. Bez znalostí to však na včelnici nejde. Právě proto se vám budeme snažit zprostředkovat nejnovější informace, které se chovu včel týkají, abychom vám byli co nejužitečnější a abyste si Moderního včelaře nevyškrtli z nákupního seznamu. Řekněte sami, co by to bylo za narozeniny, kdyby byly poslední! Ale vy nás nedáte a my se už teď těšíme na ten společně strávený rok 2023 nad stránkami Moderního včelaře.