Úvodem 4/2004

Vlastimil Protivínský

4/2004, strana 1

Nestává se často, že by se bohatý člověk z ničeho nic ocitnul takříkajíc „na ulici“. Má-li někdo velké bohatství, zpravidla jej umí využít k tomu, aby sebe i svoji rodinu dobře zabezpečil. Podobně je tomu i u schopných lidí, kteří své znalosti a dovednosti, svůj um a talent dokáží zúročit a vytěžit z nich maximum. Potkat někoho takového na ulici, jak od nás žebrá drobné mince, to se nám asi hned tak nepodaří.

Jsou však i lidé, kteří to neumí. Kdysi byli velmi bohatí, ale neuměli se svým majetkem dobře hospodařit a přišli o všechno. Byli nadaní a talentovaní, ale málo si věřili, nebo neuměli být „ve správný čas na správném místě“. Takoví se mohou na dně ocitnout raz dva.

Dá se říct, že i včelaři jsou lidé, disponující obrovským bohatstvím. Nejsou to přitom jen včelí produkty, blahodárně nám vracející zdraví. Je to zejména rozpustilé dovádění jejich zamilovaných drobných tvorečků, které opylují mnoho rostlin a ty nám díky tomu dávají potřebné ovoce a polní plodiny. Řadu rostlin pak chrání před zápisem do červené knihy ohrožených druhů – bez včelího oplylení by totiž vyhynuly.

Včelaři tedy udržují tuto krajinu a podstatnou část zemědělství jaksi pohromadě. A přesto si to mnozí málo uvědomují, málo věří v důležitost svého koníčku, zkrátka neumí s tímto bohatstvím hospodařit. Mohou o ně tedy přijít? Mohou. Za současného prudkého poklesu cen medu na evropském trhu a rychlého růstu cen cukru a včelařských potřeb k tomu nemají daleko.

Bylo by tedy dobré začít něco dělat. Například propagovat včelí produkty, zejména med. Kdyby se jen v České a Slovenské republice zvýšila roční spotřeba medu o jedinou půlkilovou sklenici, znamenalo by to poptávku vyšší o deset kilogramů medu na každé včelstvo. To by včelařům k přežití jistě pomohlo.

MODERNÍ VČELAŘ už počtvrté přináší celou řadu praktických námětů pro včelaře a užitečné informace pro spotřebitele. Tak se nebojte je využít, než bude pozdě. Jsme tu přece pro vás. A pozor – od příštího čísla dokonce šestkrát v roce!

Vlastimil Protivínský