Rok se včelami

- redakce

12/2022, strana 38

Příručku Rok se včelami s podtitulem Včelaření podle 10 ročních období přírody právě vydalo nakladatelství Brázda. 

Jak avizuje obálka, 230stránková publikace je pracovním kalendářem pro včelaře v době klimatických změn. Vychází sice z německého fenologického roku, ale vzhledem k blízkosti této země, je platná také pro naše prostředí.

Autorem jsou němečtí manželé Ritterovi působící ve Freiburgu (www.bienengesundheit.info). Dr. Wolfgang Ritter se profesně zabývá zdravím včel a udržitelným chovem včel v souladu s přírodou. O jeho kreditu svědčí, že řadu let předsedal vědecké komisi pro zdraví včel světové apidologické asociace Apimondia. Jeho manželka Ute Schneider-Ritterová se zabývá ekologií vodních zdrojů, biodiverzitou a ekosystémy. Oba se mimo jiné angažují v uchování původního způsobu včelaření v Africe prostřednictvím jimi založeného start-upu Bees for the World.

Předkládaná publikace je strukturovaná do přehledných odstavců, jejichž obsah provázejí četné fotografie, nákresy a grafy. Moderně koncipovaná brožura sází na úsporný text, ale o to propracovanější typografii, která konvenuje se současným příklonem k vizuálnímu vnímání informací. Brožura provází uživatele od předjaří až do zimy. V každé kapitole se řeší, co se aktuálně děje ve včelstvu, jak se to má se zdroji potravy včel a co musí včelař udělat jak na včelnici, tak přímo ve včelstvech kvůli prevenci a léčbě včelích chorob. Nejdůležitější nemoci a parazité mají v knize svá samostatná hesla.

Začátečníci ocení slovníček včelařské terminologie. Všichni pak propracovaný tematický rejstřík urychlující nalezení odpovědí na případné potíže, s nimiž se včelař může během roku setkat.

Autoři vycházejí ze svých dlouholetých včelařských zkušeností, které kombinují s vědeckým poznáním a pokorou před přírodou. Obsah knihy tato východiska plně odráží.

ISBN 978-80-209-0445-4

Titulní strana knihy Rok se včelami.