Výše dotací do roku 2027

Vojtěch Bílý

4/2023, strana 6

Vláda České republiky schválila dle návrhu Ministerstva zemědělství 22. 2. 2023 včelařské dotace (tzv. eurodotace), které budou moci včelaři čerpat do roku 2027. 

Výše celkové podpory bude činit 110 milionů korun ročně. Polovina peněz půjde z rozpočtu Evropské unie, polovina z našeho státního rozpočtu ČR.

            Finanční příspěvek, o který budou moci chovatelé včel žádat, bude směřovat na koupi nového technického vybavení, tlumení včelích nákaz, na kočování včelstev, na nákup matek, rozbory včelích produktů i na školení a výstavy.

„Včelařství je zcela klíčové pro rozvoj zemědělství a vůbec pro dobré životní prostředí. Musíme mu poskytovat veškerou podporu, aby si včelaři pro svou práci mohli pořídit moderní vybavení, a také, abychom přilákali ke včelaření mladou generaci a zajistili tak pokračování oboru,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

U investic do hmotného majetku bude maximální výše dotace 150 000 Kč, míra finanční spoluúčasti chovatele včel musí být 20 %.

Z dotace proti včelím nákazám může chovatel pořídit léčiva proti varroóze nebo biocidní přípravek, spoluúčast je 50 %. Z příspěvku na kočování včelstev je možné opatřit si nakládací zařízení, přívěsy pro převoz včelstev a palety pro hromadný přesun. Maximální výše dotace bude 200 000 Kč, míra spoluúčasti je 20 %. Analýzu včelích produktů, kterou provádějí akreditované laboratoře, podpoří například v případě fyzikálně-chemického rozboru medu dotace ve výši 1 300 Kč, při stanovení pylového profilu medu 600 Kč.

V České republice bylo ke dni schválení materiálu 65 752 včelařů se 716 285 včelstvy. Dříve mohli včelaři čerpat přibližně 65 milionů korun ročně, v současnosti je to 110 milionů ročně.

Ilustrační foto z Podblanicka Pavel Hrdina.