COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2022/23

Jiří Danihlík

4/2023, strana 38

Od sezóny 2013/2014 v České republice soustavně monitorujeme ztráty včelstev pomocí dotazníku, který mohou vyplnit všichni naši chovatelé včel. Ptáme se jak na ztráty včelstev během podzimu a zimy, tak na metody jejich ošetřování během uplynulého roku. Dotazník každý rok vyplní přes tisíc chovatelů včel, neváhejte a přidejte se k nim.

Dotazník jsme vytvořili spolu se včelaři a sjednocujeme ho s mezinárodním dotazníkem asociace COLOSS, jejíž pracovní skupina monitoruje ztráty včelstev v mnoha zemích Evropy a na dalších kontinentech. Získané anonymní odpovědi tvoří databázi, kterou využíváme pro sledování změn v českém včelařství, pro další výzkum a pro prezentaci úhynů včelstev státním orgánům či dalším organizacím a subjektům, které mohou mít vliv na vývoj včelařství v ČR.

Žádáme naše včelařky a včelaře, aby anonymně vyplnili elektronický dotazník na adrese www.uhynyvcelstev.cz v době od 19. března do 30. dubna 2023.

Díky českému COLOSS Monitoringu jsou dnes volně k dispozici mapy hustoty zavčelení krajiny, úhynů včelstev v různých lokalitách a letech. Kromě toho sledujeme, čím a jak se včelstva ošetřují proti varroóze, což je inspirací pro další testování na včelnicích a v laboratořích. Snažíme se využívat data a fakta pro vzdělávání včelařů, protože kvalitní vzdělání může pomoci předcházet úhynům.

Veškeré výstupy jsou volně dostupné na adrese www.coloss.cz, kde si je může každý prohlédnout. Přednášky naleznete rovněž na YouTube kanálu pod názvem COLOSS Monitoring úspěšnosti zimování včelstev.

Nespoléhejte se, že dotazník vyplní někdo jiný, vyplňte jej právě vy na www.uhynyvcelstev.cz, pomůžete tím včelařskému výzkumu. Čas máte do konce dubna 2023.

 

Poznámka: Včelaři ze Slovenska mají vlastní dotazník. Slovenským koordinátorem je doc. Ing. Róbert Chlebo, Ph.D.

Ilustrační snímek pozůstatku po uhynulém včelstvu.