Editorial

Marie Šotolová

5/2023, strana 4

Milé čtenářky a milí čtenáři,  úvodem vás ujišťuji, že tento editorial píše skutečný člověk, tedy já. 

Podle posledních týdnů se totiž zdá, že umělá inteligence neboli AI (artificial intelligence) nastupuje v plné síle všude, kde to jen lze. Nedávno se mě známí ptali, kdy ji předám redakci. Takže jsem se s nimi společensky zasmála s tím, že na kreativce nějaký počítačový program nemá.

Samozřejmě jsem se vytahovala. Už před současnou vlnou zájmu o AI, někdy před dvěma roky, zavládl první neklid mezi sportovními redaktory. Právě v tomto druhu žurnalistiky se AI úspěšně otestovala. Není divu, pracuje se tam s údaji kdy, kde, kdo udělal rekord, dal branku, což pro člověka znamená nudné vyhledávání dat, ale pro AI je to máček a nahrává jí nekomplikovaný slovník sportovních zpráv.

Jenže AI se nonstop učí, je vteřinu od vteřiny chytřejší a neleniví. Na rozdíl od nás redaktorů, kteří se časem zabetonujeme ve svém stylu, tzn. osobním výrazovým klišé, a věkem navíc po lidsku blbneme. Dnes už vám AI nabídne výběr žánru, v němž klíčová slova zpracuje do více či méně smysluplného textu. Neodolala jsem a trochu si s ní pohrála za použití výrazů z včelařství. Když šlo o specifikum zadané v češtině, AI se moc nepředvedla, zatím… Ale když šlo o odbornou věc komunikovanou v angličtině, jejíž segmenty se už objevily na webech, to byla jiná káva. Zcela jiné zážitky, nikoliv bez půvabu, nabídly generátory obrázků.

 

Vodu rukama nezastavíš a ani nástup umělé inteligence. Zakrátko zřejmě budeme příslušné programy úkolovat pokyny typu: odborný text – včelstvo – počet – EU – 2023 a za minutu bude hotovo, aniž ztratíme čas rešeršováním zdrojů. Bude to jistě rychlejší i dokonalejší, ale vstupy musí být na internetu. V tom vězí čertovo kopyto: co není digitalizované, to pro AI neexistuje. Vědomosti soustředěné do starých knih se postupně skenují, ale tip na téma, reportáž, rozhovor, které dosud nikoho jiného nenapadly, zůstane stále nejcennější hřivnou, jíž dobrá redakce disponuje. Sem s vašimi nápady, přátelé, AI na ně nemá!

Programu www.textie.cz jsme zadali slova včelař – exkurze – Čechy a jako žánr jsme zvolili dopis. Chytrá AI si vymyslela znění, kterými získává sympatie. (Citace je doslovná bez oprav chyb.)

„Vážení včelaři, Přeji vám hezký den! Právě jsem se vrátil z dovolené v Čechách a musím říct, že to bylo úžasné! Nádherně se mi tam vydechovalo a město bylo nádherné. Všude bylo plno včel a často jsem je viděl v jejich oblíbených květinách. Navštívil jsem několik místních včelích úlů a byl jsem ohromen krásou a rozmanitostí místních druhů včel. Viděl jsem také, jak se včelaři starají o své včelstva s takovou láskou.“

První varianta obrázků vygenerovaná AI přes editor www.Fotor.com. Klíčová slova byla Bee (včela) – Queen (královna).

Druhá varianta obrázků vygenerovaná AI přes editor www.Fotor.com. Klíčová slova byla Bee (včela) – Queen (královna).

Program www.canva.com, který pracuje rovněž s umělou inteligencí se v České republice už nějaký čas celkem běžně používá. Zadané téma Včela na louce (žánr sen).

Úl dne www.canva.com

Plástev dne www.canva.com v technice akvarel.