Med roku 2023

Kamila Sopková

5/2023, strana 40

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., pořádá ve dnech 14.–15. 10. 2023 již devátý ročník soutěže Med roku. Akce se uskuteční v rámci Národní výstavy medu v Brně spolu s konferencí na téma Med.

Medobraní pomalu klepe na dveře a my již tradičně vyhlašujeme nový ročník soutěže o nejlepší med. Výstava soutěžních medů z celé České republiky proběhne, jak je už zvykem, v centru Brna na Staré radnici, Radnická ulice čp. 8. Také letos budou mít návštěvníci možnost si výstavu zpestřit výhledem na město z radniční věže, kam bude v rámci výstavy umožněn volný vstup.

V posledních letech jsme zaregistrovali zvyšující se návštěvnost, a to nejen českých, ale i zahraničních účastníků. Výstavou je provází členi degustační komise, která návštěvníkům pomáhá orientovat se v jednotlivých kategoriích medu a objasňuje témata související s medem. Spoustu informací si návštěvníci odnáší i z řízených degustací, které se těší stále větší oblibě.

Sami jsme zvědavi, jak osobitá bude letošní sezóna, a zda se v přehlídce těch nejlepších medů z naší země objeví nějaká zajímavost.

 

Hodnocení soutěžních vzorků

Soutěžní medy prochází podrobným a přísným hodnocením. Velkou roli má senzorické posouzení degustační komisí, jejíž členové se soustavně zdokonalují a udržují tak zřetelný standard v senzorické analýze medu.

Medy budou posuzovány v rámci jednotlivých kategorií: květové, medovicové, pastované a v kategorii med v případě nejasného původu. Pod květové a medovicové medy spadají ještě podkategorie medů jednodruhových s převahou nektaru nebo medovice jedné rostliny (např. lipový, pohankový, smrkový apod.) a vícedruhových.

Každý vzorek projde kontrolou v certifikované laboratoři, kde se uskuteční jeho fyzikálně-chemický rozbor (obsah vody a HMF, elektrická vodivost a barva dle Pfundovy škály). Získané hodnoty umožní detailnější pohled na kvalitu soutěžních medů. Důvody volby uvedených veličin viz Moderní včelař 6/2020, s. 30 (SOPKOVÁ K. Co se skrývá v barvě medu) a Moderní včelař 4/2021, s.14 (SOPKOVÁ K. Proč měřit med).

 

Soutěžní kategorie

Soutěž se vypisuje v sedmi kategoriích (tab. 1). Z toho se šest kategorií týká medů a jedna samostatná kategorie hodnocení obalu. Včelař pro každý svůj vzorek vybírá pouze jednu z kategorií (A1, A2, B1, B2, C, D), současně je vzorek zařazen do soutěže o Nejlepší obal. Zařazení do kategorií A, B, C, D musí být v souladu s údaji na etiketě. Správnost tohoto zařazení bude porovnána s výsledkem laboratorního rozboru. Kategorii D je vhodné využít v případě, že si včelař není jistý zařazením (nemá možnost měřit vodivost nebo naměří vodivost kolem 80 mSm-1 – nepřesnost měření). V tomto případě není ani vhodné na etiketě uvádět původ medu (tj. květový, medovicový).

Pokud soutěžní vzorek nesplní legislativní požadavky na uvedení povinných údajů na etiketě, nebude dále hodnocen. Nicméně laboratorními testy vzorek projde a soutěžící obdrží certifikát laboratoře včetně potvrzení o účasti v soutěži.

Také tento rok vyhlašujeme zavedenou samostatnou kategorii Nejlepší obal. Zde bude hodnocena úroveň designu (sklenice, etiketa, víčko). Je nezbytné, aby včelaři do soutěže odesílali své produkty v obalech, které skutečně používají. Nesmí se jednat o obaly použité pouze pro účel soutěže. Tuto kategorii vyhodnotí na výstavě návštěvníci.

 

Tabulka 1: Přehled soutěžních kategorií

A: Květové medy

A 1: Jednodruhové (akát, pohanka atp.)

A 2: Vícedruhové

B: Medovicové medy

B 1: Čistě medovicové (jedle, smrk, modřín atp.)

B 2: Vícedruhové

C: Pastované medy

 

 

D: Med

 

 

Nejlepší obal (samostatná kategorie)

 

 

Legislativní požadavky na značení medů:

1) Povinné údaje

a)     Název potraviny: Med

b)    Původ medu: květový, nebo medovicový (pokud si včelař není jistý, nemusí původ medu uvádět, a vzorek přihlásí do kategorie D)

c)     Země původu: Česká republika

d)    Množství potraviny: g nebo kg

e)     Doba minimální trvanlivosti

f)     Jméno, nebo obchodní název a adresa výrobce

2) Nepovinné údaje

a)     Regionální, územní nebo místní označení původu

b)    Podmínky uchování

c)     Výživové údaje (tento údaj je povinný pouze v případě, že včelař zaměstnává více než 10 zaměstnanců anebo má obrat větší než 20 milionů Kč)

 

Pokyny pro soutěžící

ü  Do soutěže se mohou hlásit pouze včelaři z České republiky registrovaní u Českomoravské společnosti chovatelů, a. s., v Hradištku.

ü  Účast v soutěži není zpoplatněna; chemické rozbory jsou pro účastníky zdarma za finanční podpory Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s.

ü  Do soutěže je přijímán pouze med z letošní snůšky. Maximální počet vzorků na jednoho soutěžícího jsou čtyři.

ü  Každý soutěžní vzorek musí sestávat ze dvou sklenic.

ü  Na základě přihlášení budou soutěžícímu zaslány dvě sklenice typu Facette o objemu 720 ml (obsah cca 960 g medu) v polystyrenovém přepravním boxu.

1)    První sklenice je určena na výstavu. V případě, že soutěžící nepoužívá sklenice typu Facette, může vložit vlastní balení medu, které musí být vždy označeno etiketou tak, jako při prodeji v maloobchodě. Minimální dodané množství medu je 750 g. Pokud soutěžící používá sklenice o menším obsahu, dodá více balení, aby celkové množství medu činilo minimálně 750 g.

2)    Druhá sklenice musí být typu Facette (720 ml) a nesmí být označena etiketou. Důvodem je zajištění anonymity při hodnocení vzorku.

 

Jako každým rokem, tak i letos bude omezen počet vzorků v soutěži. Abychom předešli nešvarům z minulých let, kdy se včelaři přihlásili do soutěže a med nedodali, čímž omezili dalším včelařům možnost soutěžit, vyhrazuje si organizátor právo po nedodání medu do 10 dnů od obdržení sklenic, vyřadit nedodané přihlášené vzorky ze soutěže a vyžadovat zaplacení nákladů na sklenice, víčka, obal a poštovné na vrub PSNV-CZ, z. s. U této podmínky si dovolujeme upřesnit skutečnost, že včelař mimo poslání dvou sklenic medu nemá již žádné jiné náklady (cena rozboru medu, kterou by včelař uhradil po odečtení dotace ve výši 1 300 Kč je 430 Kč).

Soutěžící se hlásí do soutěže přes elektronický přihlašovací formulář. Je třeba věnovat pozornost označení medu, které musí odpovídat situaci, kdy soutěžící prodává svůj med prostřednictvím maloobchodu, nestačí označovat med jako při prodeji ze dvora. Označení medu na soutěžní etiketě musí být v souladu s kategorií, do které včelař svůj med přihlašuje. Zaslaný vzorek je shodný s produktem, který je prodáván, tedy není upraven speciálně pro soutěž.

 

Tabulka 2: Termíny doručení vzorků

Kategorie A, C, D

1. 6. 2023 – 14. 7. 2023

Kategorie, B, D

15. 6. 2023 – 4. 8. 2023

Jednodruhový vřesový med

1. 8. 2023 – 25. 8. 2023

 

Rozbory akreditované laboratoře, osvědčení o účasti v soutěži a etikety – nálepky o účasti medu v soutěži, budou soutěžícím odeslány ihned po dodání dokladu z laboratoře.

Podrobné podmínky soutěže a informace k přihlášení najdete na stránkách www.medroku.cz

Anonymizované vzorky medů připravené v brněnské Staré radnici k hodnocení.