XI. sněm Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s.

- redakce

5/2023, strana 39

Dne 18. 3. 2023 se v Brně uskutečnil 11. sněm Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s. 

Předcházelo mu večerní otevřené jednání Rady PSNV a ráno přednáška Jiřího Mohelníka o včelaření v Itálii, jejíž obsah přineseme v dalších číslech Moderního včelaře.

Hlavním tématem sněmu bylo zhodnocení činnosti za uplynulý rok a výhled na další období. Pokračovala a pokračovat bude spolupráce spolku při výuce včelařství na Středním odborném učilišti Blatná a v rámci Moravské včelařské školy. Konaly se také zavedené akce jako Letní školy nástavkového včelaření, Olomoucká a Valašská včelařská vzdělávání, nebo Jarní seminář v Nepomuku na Plzeňsku, připravovaný v součinnosti s místní základní organizací Českého svazu včelařů. Mimo to se uskutečnila konference k významu Gregora Johanna Mendela, a to přímo v usedlosti v Hynčicích, kde se před 200 lety narodil. Přednášky vyšly v recenzovaném sborníku. Zapomenout nelze ani na soutěž Med roku, která se vloni konala s úspěchem již po osmé v Brně a letos je její příprava již v plném proudu.

Významné bylo začlenění PSNV do mezinárodního projektu financovaného Evropskou unií k výskytu sršně asijské pod názvem Dřív, než bude pozdě. Výsledkem byla první odborná konference v České republice k této problematice, kterou provázelo vydání brožury a letáku. PSNV vloni vydala poslední ze čtyř dílů učebnice Včelařství. Již 20. ročníkem pokračuje vydávání Moderního včelaře, považovaného za vlajkovou loď PSNV.

Nejbližší plánovanou akcí po sněmu je Den otevřených úlů na Světový den včel 19.–21. 5. 2023.

Součástí sněmu byly volby. Předsedou spolku zůstává František Hubáček, další mandát do Rady obhájil Petr Texl a nově ho získal Miroslav Slavíček.

Vše, o čem PSNV na svém XI. sněmu jednala, má ve svém důsledku vést ke spokojenému životu včel. Foto Milan Motyka