Nové včelařské centrum na kanadské univerzitě

Marie Šotolová

8/2023, strana 32

„Excelentní design, funkce a výzkum. Vše pro budoucnost a zdraví včely medonosné.“ To je motto plánu postavit v kampusu univerzity ve městě Guelph v kanadském Ontariu novou velkolepou budovu Včelařského výzkumného centra.

Univerzita už nyní výzkumné centrum zaměřené na včelu medonosnou má, dokonce se 300 včelstvy. Předmětem výzkumu je prevence včelích nemocí včetně šlechtění včel na varroatoleranci, vědci tu zkoumají vlivy pesticidů na včely a význam probiotik. Nyní se rozbíhá stavba nového objektu, protože původní prostory jsou menší, než je třeba, nejsou bezbariérové a nevyhovují při žádoucím zpřístupění pracoviště veřejnosti.

Co je v plánu? Nejmodernější apidologické laboratoře, prostory pro samotný univerzitní provoz, rozlehlé místo na zpracování včelích produktů, nová prodejna. To vše zasazeno do ukázkové zahrady s medonosnými rostlinami, protnuté včelařskou naučnou stezkou. Včelařské exkurze pořádá centrum už nyní na své stávající adrese a není bez zajímavosti podívat se na formulář, kde jejich účastník podepisuje, že je srozuměn s nebezpečím žihadla (viz QR kód).

Univerzita zveřejnila architektonické animace a výzvu, že lze projekt finančně podpořit. Také zákazníci univerzitního obchodu jsou motivováni k nákupu medu a podobně upozorněním, že tak věnují určité procento z ceny zdejšímu včelařskému výzkumu.

Provoz centra zajišťují spolu s akademickými pracovníky dobrovolníci, kteří mají včely rádi. Pokud vás Honey Bee Research Center při univerzitě v Guelphu zajímá, zavítejte na https://hbrc.ca/ nebo na stránky univerzity https://www.uoguelph.ca/.

Architektonická studie nového Včelařského výzkumného centra Univerzity Guelph, které bude dokončeno v roce 2025. © University Guelph, Ontario, Kanada

Objekt bude mít rozlohu 1400 m2 a vyžádá si v přepočtu ke 300 milionům korun. © University Guelph, Ontario, Kanada

Logo Včelařského výzkumného centra univerzity Guelph