Moravská včelařská škola otevírá další ročník

Radek Hykl

9/2023, strana 42

Již XII. ročník otevírá letos Moravská včelařská škola v Hranicích. 

Na podzim zasedne do lavic dalších 30–31 nových posluchačů, aby devět měsíců získávali znalosti ve včelařství. Jaká je úroveň této školy a uspořádání její výuky není jen záležitostí Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s., jako organizátora a oddělení včelařství Mendelovy univerzity v Brně, co by odborného garanta, ale je to záležitostí studentů. Zpětná vazba, která od nich přichází po skončení studia, udává směr, kam se bude škola ubírat, což vede v následujících ročnících ke stálému zvyšování kvality.

Hlavní předměty tvořící 45 % celkového času výuku přednáší doc. Ing. Antonín Přidal, Ph.D, vedoucí včelařského oddělení Mendelovy univerzity, což přibližuje Moravskou včelařskou školu k vysokoškolskému obsahu.

Jedinou podmínkou přijetí je, aby uchazeč minimálně jeden rok včelařil. Ti uchazeči, kteří zatím nevčelaří, mohou navštěvovat některou z Letních škol nástavkového včelaření, které jsou součástí vzdělávacího systému nabízeného Pracovní společností nástavkových včelařů CZ, z. s., na nichž získají základy dostačující k samostatné péči o včelstva.

Moravská včelařská škola má podle některých malou reklamu, avšak kapacita školy bývá zcela naplněna, takže je propagace zbytná. V současnosti chybí do možného počtu studujících dva lidé, ale stále se hlásí další uchazeči. Zapisujeme je tak, jak postupně přihlášky přichází. Případní zájemce mohou napsat na e-mail: moravskaskola@psnv.cz, nebo se o aktuální možnosti studia informovat telefonicky na čísle 773 899 716. Podrobnosti ke studiu jsou na webových stránkách www.psnv.cz/stranka/mvs-hranice, kde je zároveň jednoduchý přihlašovací formulář. To, že studium probíhá na Moravě, neznamená, že je jen pro Moravany. Vítáni jsou všichni, ať třeba od Aše, nebo až ze Slovenska.