Chvála medu a křest Včelařství I–IV

- redakce

9/2023, strana 42

Letošní Chvála medu na Horním hradě na Karlovarsku v sobotu 5. srpna byla ve znamení setkání absolventů blatenské včelařské školy a křtu čtyřsvazkové učebnice Včelařství. 

Učebnicový komplet uvedl do života včelař a herec Dejvického divadla Martin Myšička. Z dvacítky autorů se křtu zúčastnili Lukáš Prýmas, Petr Texl, Jaroslav Lstibůrek, Vojtěch Kružík, Kamila Sopková, Pavel Holub a Miroslav Urban.

V hodovně hradu poté přednášel o kvalitě včelího vosku Vojtěch Kružík a o včelích produktech i životě včel v brtích Petr Texl. Posluchače nadchla komentována procházka k brtím, včetně otevření jedné z nich, umístěné v arboretu. Na stánku Pracovní společnosti nástavkových včelařů se kromě dobré kávy a medu nabízela limitovaná šarže medoviny se speciální etiketou k vzpomínanému křtu učebnic, dále náš časopis a literatura vydávaná PSNV.

Křest kompletu učebnic Včelařství I–IV na Horním hradě. Zleva: Martin Myšička, Vojtěch Kružík, Lukáš Prýmas, Kamila Sopková, Petr Texl.

Mezi téměř 350 účastníky bylo mnoho včelařů a absolventů blatenské včelařské školy.

Letošní Chválu medu navštívili předseda německé Pracovní společnosti nástavkových včelařů Robert Löffler (vlevo) a Heinz Lorenz (vpravo), který je autorem první evropské publikace se schématy Langstrothova úlu v metrické soustavě, která vyšla v roce 1976.