Světová soutěž nejlepších fotografií z divoké přírody

Marie Šotolová

10/2023, strana 7

Londýnské Přírodopisné muzeum vyhlásilo výsledky 59. ročníku soutěže Wildlife Photographer of the Year 2023. 

Foto: Zednice dvoubarvá. © Solvin Zankl, Wildlife Photographer of the Year 2023.

Klání se účastnili fotografové z 95 států celého světa s 49 957 snímky z volné přírody. Sto nejlepších záběrů bude od 13. října 2023 do 30. června 2024 k vidění na výstavě v pořádajícím Přírodopisném muzeu v britské metropoli. Koncepce výstavy je putovní, takže výběr snímků uvidí lidé také v jiných zemích.

Pokud byste se chtěli zapojit do soutěže, které se může účastnit kdokoli a jakéhokoliv věku, vězte, že od 16. 10. do 7. 12. 2023 se přijímají snímky do jubilejního 60. ročníku. Nejvýše lze přihlásit 25 snímků (mladiství do 17 let 10 snímků). Účast v soutěži je zpoplatněná.

            Mezi nejlépe hodnocenými snímky se letos uplatnila také pilná samotářka. Solvin Zankl pozoroval zednici dvoubarvou (Neosmia bicolor) během práce, kdy uzavírala suchými stonky šnečí ulitu, do níž tento druh klade vajíčka. Scenérie je z Witzenhausenu v Hesensku. Solvin Zankl věděl, že včela odlétá a spolehlivě se vrací za pomoci orientačních bodů. Pozorováním a čekáním na nejlepší záběr strávil na lokalitě dvě hodiny a nakonec zjistil, že včela začala jeho Nikon Z6 používat právě jako jeden ze svých orientačních bodů.

www.nhm.ac.uk

Zednice dvoubarvá (Neosmia bicolor) při práci. © Solvin Zankl, Wildlife Photographer of the Year 2023.