Spotřební daň na medovinu odložena

- redakce

1/2024, strana 5

Debata o zavedení spotřební daně na tzv. tiché víno v rámci vládního konsolidačního balíčku se týká rovněž výrobců medoviny. 

Čistá medovina spolu s dalšími kvašenými ovocnými nápoji, například ciderem, patří totiž z daňové hlediska mezi tichá vína. U těch je, jako u jediných alkoholických nápojů v České republice, výše spotřební daně 0 Kč/hl. Dolihované medoviny, případně s množstvím alkoholu nad 15 %, spadají nyní do kategorie meziprodukty, kde je sazba stejná jako u šumivého vína či šumivé medoviny, tzn. 2 340 Kč/hl.

Jak uvádí na svém webu www.medovinarna.cz Jan Pouček, majitel jediné specializované prodejny medovin u nás, zatímco vinaři proti zavedení daně hlasitě vystupují, výrobci medovin ku svému neprospěchu mlčí. Podle něj by „zavedení spotřební daně na medovinu až ve výši 35 Kč/l zvýšilo její cenu o 15–20 % a mnozí výrobci by kvůli enormnímu nárůstu administrativy a novým povinnostem, jako je vedení celního skladu, hlášení každého stáčení, nástup častějších kontrol, výrobu ukončili“. Dále předpokládá, že by medovinu přestali na trh dodávat nejpravděpodobněji nejmenší producenti. Mohlo by poté dojít ke stavu, „kdy budou znevýhodněni výrobci poctivých medovin oproti těm konzumním dolihovaným. To by už byl úplný výsměch nám všem.“

Rozhodnutí o zdanění tichého vína se sice odložilo, protože koalice čeká na další analýzy. Avšak podle Jiřího Poučka je třeba být ve střehu.