Kazeta na gin neboli hmyzí hotel

Marie Šotolová

1/2024, strana 5

Jihoafrický výrobce destilátů Inverroche přišel pod značkou Bee & Bee s vtipným nápadem, jak při koupi ginu ulevit svědomí, že a) se moc utrácí, b) jde o pouhou neužitečnou rozkoš, c) k odpadům přibyde další obal.

Protože aroma a chuť tamního jantarového ginu závisí na přírodních surovinách pocházejících z keřovitého porostu zvaného Fynbos, který je součástí kapské květeny, rozhodla se firma poděkovat včelám, bez nichž by rostliny potřebné pro výrobu ginu neexistovaly, dárkem. Papírovou krabici s láhví džinu ukrývá kazeta-stavebnice, z níž se jednoduchým způsobem sestaví hmyzí hotel k zavěšení na zeď. Na vývoji a výrobě má podíl designérský tým z Johannesburgu „Houtlander“, který se zaměřuje na udržitelnou dřevovýrobu. Kazeta je z eukalyptu, považovaného v jižní Africe za invazní dřevinu.

Nápad získal v roce 2023 jednu z významných cen za inovativní obal. To jistě udělalo radost jak lihovarníkům, tak truhlářům. Hotýlky snad potěší také samotářské včely, které se mohou do dutin nastěhovat.

 

Zdroj: https://www.fastcompany.com/90932717/inverroche-gin-bee-and-bee-house-packaging-south-africa

 

Gin Amber dodává firma Inverroche v eukalyptové kazetě, která poslouží jako obydlí samotářským včelám. https://www.youtube.com/watch?v=jsXSmcpwZNg

Po odebrání nápoje lze kazetu jednoduše pomocí kolíků sestavit do podoby hmyzího hotelu. https://www.youtube.com/watch?v=jsXSmcpwZNg

Hmyzí hotel je nejlépe zavěsit na prosluněnou zeď. https://www.youtube.com/watch?v=jsXSmcpwZNg