Šedé včely

2/2024, strana 23

Cenami Prix médicis étrancer a National Book Critics Circle Award za rok 2022 je 350stránkový román Andreje Kurkova. 

Ukrajinský autor narozený v Rusku a rusky píšící zve čtenáře na cestu se včelami z Donbasu na Krym. Padesátník Sergej Sergejevič se totiž rozhodne dopřát svým včelám lepší pastvu navzdory bojům, které už několik let pohraničí, kde žije, sužují. Kočovat s přívěsem obtěžkaným úly v čase, kdy se země hemží vojáky, hraničními kontrolami, municí, to je kousek hodný bohatýra. Vedle všech příkoří, která zažívá v době konfliktu vyhroceném zbraněmi člověk s obyčejnou touhou mít jen klid na své živobytí, svírá Sergeje strach o zdraví svých včel. Proč jsou tak šedé?

Nebyl by to však Kurkov, považovaný za nejlepšího současného spisovatele Ukrajiny, kdyby ustrnul jen na popisu hrůzné pouti a neokořenil svou knihu řádnou dávkou černého humoru. Jestli vás zajímá, zda protagonista příběhu se včelami nakonec na Krym dojel, přečtěte si sami. Jen ještě prozradíme, že tento román nevnímá včely jako pouhé podobenství lidské společnosti. Na každé stránce Kurkov dává svému čtenáři nahlédnout do včelařských radostí a strastí, což hloubku propasti, do níž se doba řítí, ještě víc rozevírá.

Knihu z ruštiny přeložil Libor Dvořák, renomovaný znalec dané oblasti. V originále vyšla kniha už v roce 2018 v Charkově, tedy ještě před vypuknutím války na Ukrajině. U nás ji nyní vydalo nakladatelství Paseka.

ISBN 978-80-7637-419-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titulní strana knihy Šedé včely.