Síla včelích produktů

Marie Šotolová

3/2024, strana 25

Nakladatelství Brázda vydalo 140stránkovou brožuru Síla včelích produktů – Med, pyl a propolis. 

Jde o překlad původního díla autorky dr. Annette Schroeder, které v Německu prvně vyšlo v roce 2012. Podtitul uvádí, že v knížce čtenář najde 80 praktických receptů na přírodní kosmetiku, do domácí lékárničky i pro mlsné jazýčky. Autorka pracuje ve Státním včelařském institutu Univerzity v Hohenheimu a díky svému otci-včelaři zažila dětství sladké po medu.

Její mnohaletou specializací jsou včelí produkty ve wellness. Popisované výrobky sama používá, a protože se během přednášek její posluchači dožadovali návodů k přípravě, sepsala je.

Receptář uvádí do českého prostředí Ing. Dalibor Titěra, CSc., z Výzkumného ústavu včelařského v Dole, s. r. o. Zmiňuje v něm často diskutovaný problém kojeneckého botulismu, kdy se nedoporučuje podávat med dětem do věku jednoho roku. Uvádí, že v českých podmínkách nebyl žádný případ otravy zaznamenán. Šest podezřelých případů za jedno století pochází z oblastí s nižšími hygienickými standardy a není zcela průkazné, že se botulotoxin dostal do potravy nikoli z medu, ale ze špinavého nádobí.

            Poté, kdy uživatele příručky krátce seznamuje s tvorbou a složením všech včelích produktů včetně vosku, mateří kašičky a včelího jedu, nabízí autorka konkrétní návody. A to na výrobu krémů a mastí, přírodních šamponů, mýdel, sprchových gelů, příměsí do koupele, různých pleťových, vlasových a ústních vod, a deodorantu na bázi propolisu. Apikosmetika je srdeční záležitostí Annette Schroeder. Proto je součástí publikace Přehled kosmetických přísad od A do Z, kde podrobně popisuje další přípravky, bez nichž se domácí výroba neobejde. Jsou to různé oleje, vitamíny, silice, emulgátory a konzervanty. S touto kapitolou souvisí prezentovaná apiterapeutika.

Druhou, již menší část obsahu, tvoří kuchařka. Jmenovitě jde o různé marinády s medem, moučná jídla a nápoje slazená opět medem.

Knížku provází řada lákavých barevných fotografií, které mohou inspirovat zřejmě hlavně ženy-čtenářky, aby si samy některý recept vyzkoušely, případně ho využily při výrobě originálního dárku někomu jim milému.

ISBN 978-80-209-0475-1.

Titulní strana knihy Síla včelích produktů.