Divadelní hit ze včelařského prostředí

Petr Texl

3/2024, strana 39

Kladenské divadlo V. A. D., které už dvacet pět let uvádí vydařené vlastní autorské komedie, boduje v několika posledních letech se hrou Úl s podtitulem Včelařské divadelní rondo. 

O mimořádném úspěchu představení svědčí to, že kladenské herce zvou k vystoupení s inscenací, která není jen o včelách, trubcích a jejich chovatelích, včelařské spolky napříč republikou. Dokonce se jim dostalo cti vystoupit na jevišti dnes už kultovního Dejvického divadla v Praze.

Zvolené téma není náhodné. Principál a zakládající člen divadla V. A. D. Jan Červený sám včely chová a jako zapisovatel na včelařských schůzích je s životem spolků detailně obeznámen.

 

Co diváky čeká

Osou divadelního ronda jsou čtvrtletní schůze základní organizace Českého svazu včelařů, prokládané propletenci osobních vztahů jednotlivých členů a situací na včelnici. Autorem textu a představitelem jedné z hlavních rolí – předsedy spolku – je Kazimír Lupinec v podání stěžejní osobnosti divadla V. A. D. Jana Červeného.

Přestože představení obsahově trochu připomíná film/inscenaci Vlastníky beroucí si na paškál výroční schůze Společenství vlastníků v bytových domech, vznikl scénář Úlu ještě před tím, než autor Vlastníky viděl.

 

Kam se na Úl v březnu vydat

V pátek 22. března 2024 uvádí V. A. D. představení Úl v Sokolovně v Blatné, a to od 19.30 hod. Předprodej vstupenek je v Infocentru Blatná nebo na www.plantaz-blatna.cz.

            V dubnu vyjíždějí kladenští ochotníci s Úlem dvakrát. 12. 4. 2024 ho nabídnou od 19.30 hod. divákům v Červeném Kostelci v Divadle J. K. Tyla. O dva dny později, 14. 4., hostují s Úlem v Záložně ve Velvarech.

            Programový kalendář spolu s podrobnostmi o tomto představení naleznete na webových stránkách kladenského souboru https://divadlo-vad.cz/ -

Záběr z inscenace Úl kladenského divadla V. A. D. Fotoarchiv souboru