Editorial

Petr Texl

5/2024, strana 4

Milé čtenářky, milí včelaři, v květnu 2024 je dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie. 

. V dnešní době na něj existují v naší populaci, včelaře nevyjímaje, rozdílné názory. Položme si proto otázku, co jsme jako chovatelé včel vstupem do Evropské unie získali?

V roce 2004 byly do včelařských podpor implementovány formou vládních nařízení tzv. evropské dotace, které se bez podstatných změn využívají dodnes. Dotační opatření zahrnují vzdělávání včelařů, investiční vybavení pro získávání včelích produktů, prostředky k tlumení varroózy, úhradu rozborů včelích produktů a prostředky na obnovu včelstev.

V roce 2004 byl také novelizován veterinární zákon tak, aby došlo k jeho harmonizaci s normami Evropské unie. Na jeho základě mohli malovčelaři začít prodávat med v malém množství ze dvora, bez stavebních a legislativních překážek. Přepokládalo to však i pro malovčelaře dodržovat vyhlášku č. 76/2003, která definuje kvalitativní parametry medu.

Ve včelařské komunitě však tehdy nastávaly i komické situace. Například zlínští včelaři šířili informace, dnešním slovníkem fake news, že se vstupem České republiky do Evropské unie budou muset Češi přejít na rámkovou míru typu Langstroth. Po Jindřichu Boháčovi, předsedovi Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ a propagátorovi úlového systému Langstroth, jiný včelař požadoval, aby zaplatil jako za inzerát v časopisu Včelařství, kde ve dvou číslech publikoval výkresy toho celosvětově používaného úlu.

Pro Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ a další nově vznikající včelařské spolky se tehdy stala nevídaní věc. Byli jsme zváni na jednání na Ministerstvu zemědělství, kde nově začal pracovat v oddělení rybářství referent pro obor včelařství. Po oficiálních jednáních šli sice zástupci většinového spolku ještě do dalších dveří projednanou záležitost „dopracovat“, ale my jsme měli dojem, že se cosi mění… 

Jenže alarmující je, co se za dvacet let vůbec nepodařilo realizovat. V bruselských strukturách existuje zemědělská platforma Copa Cogeca, kde je sekce med, respektive včelařství. Do dnešních dnů tam Česká republika nevyslala žádného stálého zástupce, který by sem přinášel informace z jejího jednání, a naopak tam tlumočil požadavky českého včelařství.

Moderní včelař získává informace nejen z instituce Copa Cogeca z otevřených zdrojů a snaží se čtenáře aktuálně o nich informovat. Nejinak je to v tomto čísle. Proto přeji čtenářům pohodové a inspirativní čtení.